Piše: Hina | 16.05.2018. 20:54

Trump ne zna hoće li se sastati s Kimom: "Vidjet ćemo"

Foto: Hina/EPA 

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump danas je priznao da nije sigurno da će doći do njegova planiranog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom i rekao da će Washington ustrajati da se Sjeverna Koreja odrekne nuklearnog oružja iako Pjongjang prijeti da će se zbog toga povući sa sastanka.
 
>> Je li Kim prevario cijeli svijet?
 
>> Sjeverna Koreja prijeti otkazivanjem Kimova sastanka s Trumpom
 
>> Sjeverna Koreja iznenada prekinula pregovore s Južnom Korejom, poslala upozorenje SAD-u
 
Sjeverna Koreja je danas dovela u pitanje summit predviđen 12. lipnja u Singapuru rekavši da možda neće doći na njega ako Washington nastavi zahtijevati da se ona jednostrano odrekne nuklearnog oružja. Sjeverna Koreja je otkazala i razgovore na visokoj razini s Južnom Korejom planirane za danas okrivivši za otkazivanje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje koje je nazvala "provokacijom". 
 
"Morat ćemo vidjeti", rekao je Trump novinarima u njegovu Ovalnom uredu na pitanje je li summit još uvijek u planu.
 
"Nema odluke, nismo o ničemu obaviješteni... Ništa nismo vidjeli, ništa nismo čuli", odgovorio je i dodao je da će nastaviti ustrajavati na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.
 
Bijela kuća ranije izjavila kako se nada sastanku
 
Ranije je Bijela kuća rekla da se još uvijek nada da će se summit održati, ali da je Trump spreman na teške pregovore.
 
"I dalje se nadamo da će se sastanak dogoditi i radimo u tom smislu, ali smo istodobno svjesni da bi pregovori mogli biti teški", rekla je nešto ranije glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders za mrežu Fox News.
 
"Kao što je predsjednik rekao više puta, spremni smo za taj susret i ako se dogodi, dobro, ako ne obavijestit ćemo o tome", istaknula je Sanders i najavila "nastavak sadašnje kampanje maksimalnog pritiska".
 
Neće biti zainteresirani za dijalog
 
"Ako nas Sjedinjene Države pokušaju stjerati u kut i jednostrano nas nagnati da odustanemo od nuklearnog programa, više nećemo biti zainteresirani za takav dijalog", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwan, a prenijela je službena agencija KCNA.
 
On je kritizirao savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a Johna Boltona koji je pozvao da se Sjeverna Koreja brzo odrekne njenog nuklearnog arsenala po sporazumu poput onoga s Libijom koja je odustala od programa proizvodnje oružja za masovno uništenje.
 
Sjeverna Koreja se sukobila s Boltonom još dok je radio u Bushovoj administraciji.
 
Sanders nije željela potvrditi da će se tražiti model koji zagovara Bolton i rekla da će se odnosima s Pjongjangom slijediti "model predsjednika Trumpa".
 
"On će to voditi na način koji on smatra odgovarajućim. Sto posto smo sigurni... on je najbolji pregovarač", rekla je.
 
Boltonove sugestije nazvao apsurdnim
 
Kim Kye-gwan je, nazvavši ih "apsurdnim", ismijao Boltonove sugestije da bi pregovori sa Sjevernom Korejom trebali biti slični onima koji su doveli do toga da Libija 2004. isporuči dijelove svog nuklearnog programa SAD-u.
 
"Svijet predobro zna da naša zemlja nije ni Libija ni Irak koje je zadesila bijedna sudbina", rekao je Kim referirajući se na sudbine libijskog čelnika Moamara Gaddafija i bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina.
 
On je rekao da je Sjeverna Koreja zemlja s nuklearnim oružjem dok je Libija još u početnoj fazi razvoja takvog oružja.
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE