Piše: F.Ć. | 16.05.2018. 19:51

Plenković: Osjećam se kao da su se na mene sručili svi kosturi iz ormara

Foto: Dnevnik

ANDREJ Plenković bio je gost Dnevnika Nove TV. S njim je razgovarala Ivana Petrović, novinarka o kojoj se posljednjih dana dosta pisalo. Ona je, kratko podsjetimo, dobila nagradu HND-a za televizijsko novinarstvo. No u javnosti je to izazvalo brojne polemike zbog njenog kontroverznog javljanja iz Haaga tijekom suđenja Slobodanu Praljku i ostalima iz Hercegovačke šestorke.

No ovdje je tema bila Afera Hotmail koju je prošle srijede otkrio Index. Plenković je rekao kako mu je žao što u pisanju Lex Agrokora nije bilo više transparentnosti. Požalio se da se osjeća kao premijer na kojeg su pali svi tranzicijski problemi. Na pitanje je li mu žao što je toliko vjerovao Martini Dalić, Plenković je diplomatski izbjegao odgovor.

"Meni je žao činjenice da imamo problem u jednom procesu i upravljanju jednom krizom u koju smo investirali jako puno energije, jako puno truda, jako puno dobre volje i političkog kredibiliteta i vlade i mene osobno. I stoga mi je žao da u ovom procesu nije bilo malo više obazrivosti i transparentnosti. Jer kada gledamo jedno takvo veliko restrukturiranje, najveće u Europi u ovom trenutku, sigurno svi potezi koje je vlada učinila bili su odgovorni za opću dobrobiti i nije mi drago da bilo kakva sjena ili problem pokušaju prekriti sve ono pozitivno što se učinilo za radna mjesta, za hrvatski financijski sustav, za budućnost brojnih dobavljača i partnera Agrokora. A u konačnici za uspješnu turističku sezonu. Sve je to ono što je po mome sudu bitno i što je sada donekle u medijskoj atmosferi i napadima političkim koje trenutno trpimo, na određeni način u drugom planu", rekao je Plenković.

"Predsjednica vlade i gospodarstva Martina Dalić imala je ključnu ulogu da se brine o hrvatskom gospodarstvu. Kada vam se događa jedna ovakva kriza i to rapidnom brzinom, onda moramo djelovati odgovorno, moramo djelovati brzo. Ja sam to već nekoliko puta kazao. Dakle, od siječnja pa do donošenja Zakona vlada nijednim svojim potezom nije generirala paniku na tržištu kapitala. Znate kakav je kapital. Vrlo je plah i brzo bježi. Mi smo stalno govorili, odgovornost za rješavanje", dodao je.

Kaže kako je ovo najveća kriza od Domovinskog rata

Nije želio kazati osjeća li se prevareno.


"Pa, jedino što je meni žao, kao čovjeku i političaru pa i kao predsjedniku vlade koji apsolutno ne samo da zazire, prezire i bori se protiv bilo kakvih aluzija na koruptivne djelatnosti, kamo li nešto što bi moglo u konačnici ispadati kao neko pogodovanje, da se dogodilo nešto što nam sada čini problem. To je ono što je meni izrazito žao i na neki način dovodi me u jednu neugodnu situaciju. S te strane bilo bi najbolje da krize nije bilo, bilo bi najbolje da je kompanija dobila nekakav kredit u tom trenutku. Međutim, istodobno, kad se već to dogodilo, onda smo imali rješenje. Zakon koji je Ustavni sud proglasio ustavnim, zakon koji će ući na listu pravne stečevine Europske unije, odbor stranih predstavnika je to odlučio ovog tjedna u Bruxellesu. Europski parlament isto tako. Dakle, s aspekta mene kao premijera imam najveću krizu od Domovinskog rata. Riješim problem. Zamislite da je bila nacionalizacija? Pa nama bi javni dug porastao sa 78 posto na 91. Da smo imali stihiju stečajeva, kako bi to izgledalo? Onda bi svi rekli što ste radili, što spavate", rekao je Plenković.

"Što se tiče korespondencije, barem ove koju sam ja vidio, ona se odnosila na prije svega pisanje Zakona", rekao je.

Kosturi iz ormara

"Gledajte, ja se osjećam politički kao predsjednik vlade kojem su se sručili na dnevni red svi mogući kosturi iz ormara hrvatske tranzicije. Testova, problema sa svih mogućih aspekata svakoga dana. I nosim se s njima i borim se. Nije uopće bilo pitanje kako ću se ja osjećati. Ja se osjećam tu da se brinem o općem interesu Hrvatske i svemu onome za što se zalažem cijeli svoj život i onome čemu energiju pozitivnu ulažem, kao i HDZ i vlada - da probleme rješavamo. To je jedino što je važno", rekao je Plenković o zahtjevu SDP-a o raspuštanju sabora.

Nije želio komentirati to da su ljudi koji su pisali Lex kasnije zaradili milijune.

"Ja ovo što vi sad govorite, ja to ne znam. Ja se neću miješati u posao nadležnih institucija, to je na njima. Neka rasvijetle što se treba rasvijetliti. S te strane niti je to posao vlade, niti mene kao predsjednika vlade. I još je nešto važno. Dakle, nemojmo samo zaboraviti jednu stvar, a vidim da to promiče u ovoj raspravi. Hrvatsku državu restrukturiranje Agrokora i cijelo upravljanje ovom krizom je koštalo 0 kuna. 0 kuna. I to ponavljam. Jučer sam imao sastanak s vjerovnicima. Vjerovnici su vrlo jasno rekli - to je naš novac. Ta kompanija je u konačnici od vjerovnika. Jer oni rade sa savjetnicima, odnosno s izvanrednim povjerenikom i s troškovima savjetnika, ne mi", kazao je premijer.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE