Piše: Hina | 16.05.2018. 17:13

Izraelska veleposlanica u Luksemburgu ubijene Palestince nazvala teroristima, pozvana na razgovor

Foto: Hina/EPA
 
LUKSEMBURG je danas odlučio pozvati na razgovor izraelsku veleposlanicu u Belgiji i u Luksemburgu nakon "neprihvatljiva nasilja" u Gazi, priopćilo je luksemburško ministarstvo vanjskih poslova.
 
Ministarstvo "želi u toj prigodi razgovarati o prekomjernoj primjeni sile prema palestinskim civilima u Pojasu Gaze (...) i o izjavama koje je u vezi s time dala izraelska veleposlanica", navodi se u priopćenju.
 
Simona Frankel, izraelska veleposlanica za Belgiju i Luksemburg, pozvana je u utorak u belgijsko ministarstvo vanjskih poslova u Bruxellesu kamo je došla u srijedu.
 
Ubijene Palestince nazvala je teroristima
 
Izraelska diplomatkinja potaknula je polemiku pošto je u izjavi za belgijski javni radio RTBF nazvala Palestince koje je izraelska vojska ubila u ponedjeljak u Gazi, "teroristima".
 
Frankel je ujedno ocijenila da sila koju je Izrael primijenio nije bila prekomjerna.
 
"Luksemburg oštro osuđuje prekomjernu primjenu sile prema civilima i traži neovisnu međunarodnu istragu", ističe ministarstvo.
 
Ubijeno gotovo 60 Palestinaca
 
Gotovo 60 palestinskih prosvjednika je ubijeno, a 2.500 je ranjeno u prosvjedima protiv preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.
 
Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pridružuje se pozivima međunarodne zajednice, napose UN-a, "kako bi lokalni sudionici i regionalni dužnosnici pokazali mir i suzdržanost te tako spriječili novu erupciju nasilja i sve što bi samo odgodilo uspostavu pravednog i trajnog mira na Bliskom istoku", zaključuje se u priopćenju.
 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE