Piše: Hina, Ž.L. | 16.05.2018. 17:12

Senat odobrio Trumpovu kandidatkinju za šeficu CIA-e unatoč njenoj ulozi u programima mučenja

Screenshot: Rumble
 
ODBOR američkog Senata odobrio je u srijedu imenovanje Gine Haspel koju je Donald Trump izabrao na dužnost ravnateljice CIA-e, unatoč njezinoj spornoj ulozi u programima mučenja, što je važan korak prema konačnom glasovanju u gornjem domu Kongresa.
 
Haspel (61), koja je 33 godine radila u američkoj obavještajnoj agenciji, "najkvalificiranija je osoba koju je predsjednik mogao izabrati na čelno mjesto CIA-e i najprikladnija kandidatkinja u povijesti agencije", rekao je u priopćenju predsjednik obavještajnog senatskog odbora Richard Burr.
 
CIA se više neće služiti tehnikama nasilnog ispitivanja uvedenima nakon 11. rujna koje se smatraju mučenjem, čak ni ako to naredi predsjednik, zajamčila je u 9. svibnja u Kongresu Gina Haspel.
 
>>Trumpova kandidatkinja za šeficu CIA-e: "Više neće biti mučenja, čak ni ako predsjednik naredi"
 
"Bezrezervno vam jamčim da pod mojim vodstvom CIA neće ponovo primjenjivati program ispitivanja i zatvaranja pod pritiskom", rekla je Haspel tada pred senatskim odborom. 
 
Tijekom tih ispitivanja primjenjivane su simulacije utapanja ("waterboarding"), a riječ je o tehnici koja je prema vojnoj doktrini nezakonita, ali su je dopustile najviše pravosudne instance i tadašnji predsjednik George W. Bush.
 
>>Najžešći Trumpov kritičar protiv kandidatkinje za šeficu CIA-e: Mučenja neće prestati
 
Nasilne metode ispitivanja zabranio je Bushov nasljednik Barack Obama.
 
"Moj moralni kodeks je čvrst. Neću dozvoliti CIA-i nastavak aktivnosti koje držim nemoralnim, iako su tehnički zakonite", tvrdila je Haspel kada ju je jedan senator pitao bi li poslušala predsjednikovu naredbu da ih upotrijebi. 
 
 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE