Piše: R.I. | 16.05.2018. 17:49

VIDEO Makarani prosvjedovali protiv HDZ-ove devastacije Osejave

Foto i video: Index

GRADSKO vijeće Makarske na višesatnoj sjednici u utorak je nakon žustre rasprave većinom glasova vladajuće koalicije s HDZ-om na čelu prihvatilo izmjene Urbanističkog plana uređenja sportsko-rekreacijske zone Platno na poluotoku Osejavi.

Makarsko Gradsko vijeće, nakon mnogih suprotstavljenih stajališta vladajućih (HDZ, Nezavisna lista Siniše Srzića) i oporbe (SDP-HNS HSU) prihvatilo je odluku o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja sportsko-rekreacijske zone Platno i s tim u vezi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Makarske. Za je glasovalo 15 vladajućih vijećnika, a protiv šest oporbenih vijećnika.

>> HDZ UNIŠTAVA ZADNJI MAKARSKI BISER Iza svega stoji moćni Plenkovićev ujak

Gradonačelnik Jure Brkan  (HDZ) rekao je kako se Platno, velikim dijelom devastirano područje, novim prijedlogom namjerava graditi za sport i rekreaciju koje ne zadire u priobalni dio poluotoka Osejave te da površina sada obuhvaća 2,5 hektara manje od prvotnog plana i iznosi 17,1 hektar. Uređenjem tog područja želi se potaknuti daljnji razvoj makarskog turizma, posebice sportskog, te potaknuti zapošljavanje, rekao je.    

Osejava je šumoviti poluotok površine 70 hektara na istočnom rubu Makarske.

Zbog predjela Platno na poluotoku Osejavi u Makarskoj, mjesecima su u prijeporu vlast i dio javnosti.Tako je i danas prije početka sjednice Gradskog vijeća ispred zgrade građanska inicijativa SOS Osejava organizirala prosvjed protiv provedbe Urbanističkog plana uređenja Platno pod motom "Nije gotovo".

Prosvjednici su isticali da je prikupljeno 5000 potpisa građana koji se protive izgradnji i betonizaciji tog dijela Osejave te traže da taj netaknuti dio makarske prirode takav i ostane.

Od dopisa koji je jedna aktivistica građanske inicijative SOS Osejava jučer poslala medijima najavljujući kako će ta inicijativa pokrenuti i referendum za smjenu gradonačelnika Jure Brkana i njegove dvojice zamjenika ta se inicijativa ogradila ističući da pojedinci nemaju ovlasti nastupati u njezino ime te da smjena gradskih čelnika trenutačno nije njezin cilj.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE