Piše: Hina | 16.05.2018. 12:45

Izraelski ministar obrane: Ne slušajte zbor licemjera

Foto: Hina

IZRAELSKI ministar obrane, Avigdor Lieberman, rekao je da bi vojska trebala zanemariti kritike izraelskih vojnih aktivnosti, dva dana nakon što su izraelski vojnici ubili desetke Palestinaca duž granice Gaze s Izraelom.

"Ne slušajte zbor licemjera u svijetu", napisao je u tvitu Lieberman nakon susreta s izraelskim vojnicima i zapovjednicima na jugu Izraela.

"Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo da su ti teroristi upali u (pogranične) zajednice. Naša je dužnost spriječiti ih da upadnu na izraelski teritorij i da nam naude", dodao je.

"Hamas kanibali"

Obraćajući se novinarima, Lieberman je skupinu Hamas koja kontrolira Pojas Gaze nazvao "kanibalima" i odbacio izvješća o mogućem dugoročnom primirju s Hamasom.

"Ne vidimo ništa značajno, ništa ozbiljno", rekao je on upitan o neformalnim kontaktima Hamasa i Izraela.

Izrael će o primirju razmišljati samo ako se Hamas potpuno razoruža, rekao je Lieberman.  

Izraelska upotreba oružane sile tijekom prosvjeda u ponedjeljak, kada je ubijeno preko 60 Palestinaca, naišla je na oštre osude u međunarodnoj zajednici i zahtjeve za istragom o prekomjernoj upotrebi sile.

Zaštita palestinskih civila


Kuvajt je za srijedu najavio podnošenje nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o "zaštiti palestinskih civila" nakon nasilja u Pojasu Gaze.

SAD je u ponedjeljak blokirao izjavu Vijeća koju je pripremio Kuvajt, a koja je izražavala "šokiranost i tugu zbog ubojstva palestinskih civila" i pozivala na neovisnu i transparentnu istragu, kazali su diplomati.

Kuvajtski veleposlanik Mansour Al-Otaibi rekao je da se nacrtom rezolucije želi "osigurati međunarodna zaštita za civile", ali i dodao da se "još ne razgovara o mirovnoj misiji".

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE