U Zagrebu stali svi tramvaji, pogledajte snimku

U ČETIRI hrvatska grada u znak prosvjeda stao je javni prijevoz od 12 do 12:10 sati. 
 
U Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci tramvaji i autobusi prestali su voziti u znak prosvjeda zbog najave vlade da će ukinuti beneficirani radni staž za određene kategorije radnika.
 
Snimka iz Zagreba:
 

 

Snimka iz Rijeke:

Najavljene nove akcije ako se ne ispune zahtjevi
 
Tramvaji i autobusi nisu vozili deset minuta, a sindikati su najavili i nove akcije u koje bi se uključili prijevoznici, željeznice i braniteljske udruge iz cijele Hrvatske, ako se njihovi zahtjevi ne uvaže.
 
U prosvjedu je sudjelovalo osam sindikata koji djeluju u ZET-u u suradnji sa sindikatima prometa iz Splita, Rijeke i Osijeka.
 
Anto Jelić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prijevoznog osoblja Hrvatske, na konferenciji za medije ispričao se građanima u ime organizatora prosvjeda i zahvalio im na strpljenju i razumijevanju.
 
Dodao je kako je njihov cilj beneficirani radni staž jer, kako kaže, vozači autobusa i tramvaja ne mogu raditi do 67. godine života.
 
"Kad smo dobili benificirani radni staž, u Zagrebu je bilo 80.000 vozila. Sad ih ima više od 400.000. Povećani su stres i profesionalne bolesti, a podaci pokazuju da 75 posto profesionalnih vozača odlazi u mirovinu sa 60 godina jer ne mogu dulje izdržati. Također, 10 do 15 posto vozača izgubi vozačku dozvolu prije 60. godine zbog raznih oboljenja", zaključio je Jelić.
 
Sindikat željezničara također prijeti zaustavljanjem prijevoza
 
Potporu prosvjedu dao je predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić najavivši da će, ako im Ministarstvo rada namjerava ukinuti staž s povećanim trajanjem za određena radna mjesta, zajedno s kolegama zaustaviti željeznički i gradski javni prijevoz.

Pročitajte više