POTVRĐENO Istragu mailova Martine Dalić preuzeo USKOK

Foto: FaH

IZVIDE koje je Državno odvjetništvo ovih dana provodilo o Aferi Hotmail, koju je otkrio Index, preuzeo je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, doznaje Index.

>> Borganizirani kriminal

>> Živi zid na presici pokazao kaznenu prijavu protiv Plenkovića, Dalić, Ramljaka i Marića


Prije tjedan dana, kad je Index objavio mailove Martine Dalić, iz DORH-a je Indexu potvrđeno da nadležno Državno odvjetništvo postupa po nekoliko podnesenih prijava vezanih uz Agrokor te "razmatra relevantnost informacija objavljenih u javno dostupnim izvorima".

Sada je istragu po kaznenim prijavama protiv Martine Dalić, koju su DORH-u podnijele stranke Slobodna Hrvatska i Živi zid, preuzeo USKOK.

U priču uključena i Sigurnosno-obavještajna agencija


Državno odvjetništvo, doznaje se neslužbeno iz DORH-a, cijelu aferu prati od trenutka kad je Index objavio mailove Martine Dalić, a istražuje i sadržaj dokumentacije, odnosno SMS-ova, koju je Državnom odvjetništvu proslijedio HHO i Ured predsjednice RH. Podsjetimo, SMS-ovi koje su objavili neki mediji su gotovo sigurno lažni, ali mailovi Martine Dalić su autentični i pokazuju način na koji je grupa Borg pod vodstvom sada već bivše potpredsjednice vlade pisala Lex Agrokor. Na primjeni tog zakona članovi skupine Borg kasnije su zaradili na desetke milijuna kuna.

U rasvjetljavanje Afere Hotmail, uz Državno odvjetništvo i policiju koja analizira sporne poruke, uključena je i SOA, čiji je čelnik ranije potvrdio da daju punu potporu policiji i Državnom odvjetništvu koje treba dati "konačni lijek".

Kosor jučer potvrdio da je DORH tražio dokumente s odbora na kojem je svjedočila Martina Dalić

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je u utorak, nakon sastanka vladajuće koalicije, da su policija i Državno odvjetništvo tražili dokumente sa saborskog Odbora za gospodarstvo pred kojim je svjedočila Martina Dalić.

Kosor je pritom rekao da "po tome zna da su počeli s poslom".

Iako je indicija za istragu bilo i ranije, čini se da su DORH natjerali na aktivnost tek tekstovi Indexa.

Pročitajte više