OVAKO JE MAMIĆ PRIPREMAO LOVRENA ZA USKOK Za razliku od Modrića, on je trebao odgovarati sa "Sjećam se..."

Foto: Luka Šangulin / Index.hr

POTEZ nevjerojatan čak i za Zdravka Mamića.

Sudu u Osijeku, gdje je optuženik za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo te poreznu prevaru od barem 12,2 milijuna kuna, zabunom je predao papire s odgovorima koje je na pitanja USKOK-a u procesu trebao dati svjedok Dejan Lovren.

I to svjedok koji je upravo zbog tog svjedočenja pod istragom USKOK-a zbog davanja lažnog iskaza. 

"Lovren - iskaz" i "Lovren - pitanja", piše na dokumentima koje je Mamić prošlog mjeseca zabunom priložio sudskom spisu na suđenju njemu samom na Županijskom sudu u Osijeku.
 
"Lovren - iskaz" i "Lovren - pitanja" iz hrpe Mamićevih dokaza, zasvijetlili su na zidu iznad glava sudačkog vijeća
 
Tada je u vrećicama s Dinamovim grbom donio dokumente koje je kao dokaze priložio u spis tijekom iznošenja obrane. Ali među 227 dokumenata, od čega je sudsko vijeće prihvatilo većinu, potkrali su se i Mamićevi šalabahteri za Lovrena. 
 
To se otkrilo na jučerašnjem ročištu. Nakon što je krenula projekcija slajdova i skeniranih dokaza na zidu sudnice, uslijedio je šok za Mamićeve odvjetnike. "Lovren - iskaz" i "Lovren - pitanja" zasvijetlili su crno na bijelo iznad glava sudačkog vijeća. 
 
Mamićev odvjetnik Ivan Stanić pokušao je spasiti debakl: 
 
Mamićev odvjetnik nije uspio spasiti debakl objašnjenjem da je riječ o "internim bilješkama koje su među dokazima završile greškom"
 
"Molio bih da se ovi dokumenti izdvoje iz spisa, jer je riječ o našim internim bilješkama koje su se greškom našle među dokazima."
 
USKOK se, naravno, tome usprotivio, tvrdeći da je ovo dokaz kako je Mamić sa svjedokom koji ga je ranije na ispitivanju u USKOK-u teretio nakon toga dogovorio potpunu promjenu iskaza na sudu. Naravno, kako bi Lovren detaljno i unaprijed pripremljenim svjedočenjem na sudu demantirao samog sebe iz USKOK-a i tako s Mamića skinuo krivnju. 
USKOK: Nisu to nikakve bilješke, nego Mamićeve upute Lovrenu kako da svjedoči
 
"To nisu nikakve bilješke, nego dokumentacija nastala nakon ispitivanja Lovrena u istrazi, a prije njegova iskazivanja na sudu, sve kako bi ga se pripremilo za svjedočenje pred vijećem i kako bi se njegov iskaz prilagodio obranama okrivljenika. Vidljivo je kako je dokument sačinjen na način da se prvo postavljaju određena pitanja, na koja se odgovara u prvom licu jednine, kao da odgovore na ta pitanja daje Lovren. Razvidno je kako se dokumentom predviđaju pitanja koja bi svjedoku mogli na suđenju postaviti zastupnici optužbe te se navode dijelovi njegova iskaza s ispitivanja u USKOK-u.
 
Usporedbom dokumenta pod nazivom "Pitanja" s Lovrenovim iskazom na suđenju nesporno proizlazi kako je svjedok Lovren na glavninu pitanja odgovorio u skladu s ovim dokumentom, iz čega nesumnjivo proizlazi zaključak da je dokument pod nazivom "Pitanja", sastavljen isključivo u svrhu pripreme Dejana Lovrena za svjedočenje u ovome predmetu. S obzirom na to da je taj dokument u spis predao okrivljeni Zdravko Mamić, upravo bi on bio osoba koja je stajala iza takvog Lovrenova iskaza", poentirao je Tonći Petković, zamjenik ravnateljice USKOK-a, nakon ovog neočekivanog dara Mamića i njegovih odvjetnika.
 
Skripta iz kojih je Lovren trebao naučiti svoje svjedočenje na suđenju Mamiću ima sedam stranica i dva dijela
 
Sud je odbio zamolbu Mamićeve obrane pa su Mamićevi odgovori na USKOK-ova pitanja Lovrenu ostali dio spisa na suđenju Dinamovom gazdi, njegovom bratu Zoranu i porezniku Pernaru. 
 
Skripta iz kojih je Lovren trebao naučiti svoje svjedočenje na suđenju Mamiću ima sedam stranica i podijeljena je na dva dijela, piše Jutarnji list. 
 
Prvi dio "Lovren iskaz: nesporne činjenice" sastoji se od važnih datuma sastavljanja ugovora, aneksa, isplata.
 
Drugi dio "Pitanja" ima šest i pol stranica, a sastoji se od 12 pitanja i nekoliko potpitanja predstavnika USKOK-a, za koja se pretpostavlja da bi ih zastupnici optužbe mogli Lovrenu postaviti na suđenju Mamiću. Zato i piše "Eventualno pitanje USKOK-a..."
Lovrenu je olakšano uživljavanje u ulogu
 
Ispod te simulacije Lovrenovog ispitivanja napisani su odgovori u prvom licu jednine. Dakle, kako bi se učenik lakše uživio u ulogu. 
 
Napominjemo ono što je na suđenju jučer napravio i USKOK, da je Lovren tijekom njegovog svjedočenja (koje mu je priskrbilo istragu zbog lažnog iskaza) na sudu na glavninu pitanja odgovorio u skladu s ovim dokumentom, iz čega nesumnjivo proizlazi zaključak da je dokument pod nazivom ''Pitanja'', sastavljen isključivo u svrhu pripreme Dejana Lovrena za svjedočenje u ovome predmetu. S obzirom na to da je taj dokument u spis predao okrivljeni Zdravko Mamić, upravo bi on bio osoba koja je stajala iza takvog Lovrenova iskaza.
 
Zašto je Lovren morao naštrebati detaljne odgovore? Da sebe ne bi osramotio, a Mamića uvaljao s Modrićevim "ne znam..."
 
Zašto se Mamić odlučio na ovakvu pripremu Lovrena prije njegovog svjedočenja?
 
Vjerojatno zato što se cijela Hrvatska smijala i zgražala nad ranijim svjedočenjem Luke Modrića na istom suđenju. Kapetan reprezentacije Hrvatske na niz ključnih pitanja tada je odgovarao s "Ne znam" i posebno "Ne sjećam se".
 
To je formalno išlo u korist optuženom Mamiću, ali je bilo savršeno jasno da je takvo Modrićevo svjedočenje ne samo sramotno nego i potpuno neuvjerljivo. Potvrda toga došla je prvo istragom, a zatim i optužnicom Modriću zbog lažnog svjedočenja.
 
Zato je Lovren pripremljen tako da se detaljno sjeća davnih događaja, očito je iz odgovora na pitanja iz šalabahtera:
 
Kada i pod kojim uvjetima ste počeli trenirati i igrati u NK Dinamo?

"U Dinamo sam došao sa 14 godina i negdje 2005. godine potpisao prvi stipendijski ugovor. Prva plaća mi je bila 1500,00 kn, a aneksom tog ugovora mi je povećana na 7000,00 kuna."

Kada ste potpisali ugovor o profesionalnom igranju s NK Dinamo?

"U siječnju 2007. godine s utvrđenom plaćom od 3000,00 eura, uz to da sam imao pravo i na određene bonuse. Sjećam se da su tog dana uz mene profesionalne ugovore o igranju potpisali još i Sammir, Pokrivač, Schildenfeld i Tadić. Nakon toga sam bio posuđen NK Inter (2006./2007.) gdje sam igrao godinu i pol nakon čega sam se vratio NK Dinamo."

Eventualno pitanje USKOK-a: Kako to da ste potpisali ugovor bez supotpisa roditelja s obzirom da ste bili malodobni?

"Potpisao sam jer su mi ugovor dali na potpis, a nitko mi nije rekao da ga moji roditelji trebaju supotpisati."
 
Mamićev odvjetnik na pitanje je li obrana pripremala Lovrena na suđenje: "Nažalost, na ovakva pitanja sam sve češće prisiljen odgovarati"
 
Mamićev odvjetnik Veljko Miljević ovako je nakon ročišta odgovorio na novinarsko pitanje je li Mamićeva obrana pripremala Lovrena za suđenje: 
 
"Nažalost, na ovakva pitanja sam sve češće prisiljen odgovarati. Ovdje je Mamićev branitelj jasno rekao što to predstavlja, a netko drugi, tko misli da predstavlja nešto drugo, neka pokrene taj postupak, a ne unutar ovog postupka proširivati dokaznu temu."

Pročitajte više