Ovako izgledaju prva 24 sata nakon porođaja

Foto:123RF

PRVI dan nakon porođaja za ženu koja je upravo postala mama pravi je vrtlog emocija. Evo kako izgledaju prva 24 sata većini žena nakon što na svijet donesu mali smotuljak sreće.

Odmah nakon porođaja većina žena moći će priljubiti bebicu uz gola prsa kako bi se mama i beba upoznale. Kontakt golom kožom je važan pa se bebe donose mamama i nakon carskog reza. Time se stvara privrženost djeteta uz majku, ali i potiče proizvodnja mlijeka.

Možda ste mislili da će porođaj biti gotov kad beba izađe, ali morat ćete još poroditi posteljicu. Ako ste popucali ili imali epiziotomiju, trebat ćete šivanje.

Liječnici će nastaviti pregledavati dijete. Dobit će ocjenu na Apgar testu u rasponu od 0-10. Taj test se izvodi neposredno nakon porođaja i njime se kontroliraju otkucaji srca, disanje, refleksi, boja kože i aktivnosti mišića.

Ako je majka rodila carskim rezom uz spinalnu anesteziju, odvest će je u sobu za intenzivnu njegu u kojoj će infuzijom primati sve potrebno za organizam. Normalno je da vam treba neko vrijeme da vam se potpuno vrati osjet u donji dio tijela ili da vam bude hladno i uhvati vas treskavica.

Nešto kasnije, donijet će vam bebu na maženje i podoj. Grudi tada proizvode kolostrum; kremastu, žućkastu tekućinu punu antitijela. Mame koje su rodile prirodnim putem vjerojatno će biti malo spretnije u dojenju, piše parents.com.

Novorođenčad prvih dana života uglavnom spava pa se i majke pokušavaju odmoriti. Ipak, prevelik umor i uzbuđenje čine svoje pa se ponekad teško smiriti i zaspati. Mame su tada još jako zbunjene pa mnoge svjedoče da su tek nakon nekoliko sati postale u potpunosti svjesne da je njihovo maleno čudo došlo na svijet.

U idućim satima slijedi pravi vrtlog emocija i sreće, ali i svi postporođajni problemi - od problema sa zatvorom do jakih bolova, pretjeranog znojenja, natečenosti i obilnog krvarenja.

Ipak, većina majki svjedoči kako su im prvi trenuci s djetetom, bez obzira na to koliko težak i naporan porođaj bio, zauvijek ostali urezani u sjećanju kao najljepše iskustvo u životu.

 

Pročitajte više