Piše: Hina | 14.05.2018. 17:46

Sindikati će u četiri grada zaustaviti javni promet, najavili veliku blokadu u koju će uključiti i veterane

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

OSAM sindikata koji djeluju u ZET-u najavili su danas da će u suradnji sa sindikatima prometa iz Splita, Rijeke i Osijeka, u znak prosvjeda zbog vladine najave ukidanja beneficiranog radnog staža za određene kategorije radnika, koordinirano zaustaviti javni promet u srijedu, 16. svibnja, od 12 do 12.10 sati.

U Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci 10 minuta neće voziti tramvaji i autobusi, a ako se zahtjevi sindikata ne uvaže, najavljuju i opsežniju akciju u koju će se uključiti prijevoznici, željeznice i braniteljske udruge iz cijele Hrvatske, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Anto Jelić iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a ispričao se građanima u ime organizatora prosvjeda te ih je pozvao na razumijevanje kazavši da se radnici samo bore za svoja prava. "Naš je cilj postići dogovor o beneficiranom radnom stažu jer vozači autobusa i tramvaja ne mogu raditi do 67. godine", poručio je.

Sindikati traže mogućnost odlaska u punu mirovinu s 57 godina i uz najmanje 25 godina radnog staža. Od vlade su zatražili da se umanji penalizacija za prijevremenu mirovinu i odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu dok se ne poboljšaju uvjeti rada u Hrvatskoj.

Zatražili su i da timovi hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza ostvare pravo na beneficirani staž te da beneficije zadrže i vozači vatrogasnih vozila.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE