Bloomberg Hrvatsku svrstao među tri najsiromašnije zemlje EU-a koje žele uvesti euro

Foto: 123rf/Bloomberg

KAKO piše Bloomberg, tri najsiromašnije države Europske unije počele su s dugotrajnim procesom uvođenja eura kao nacionalne valute, a među njima je, pogađate, i Hrvatska.

Pišu kako se na taj potez zadnja odlučila Rumunjska koja će svoju strategiju za uvođenje eura predstaviti do kraja godine i dodaju kako se tako "pridružila Bugarskoj i Hrvatskoj na putu uvođenja valute", pritom misleći na euro.

"Tako bi balkanske nacije ostale bliskije Europskoj uniji, dok se u isto vrijeme pojavljuju pitanja o distribuiranju ključnih sredstava za razvoj", napisali su.

"Trebaju im sredstva iz EU-a"

Razgovarali su tom prigodom s Jurajem Kotianom, ekonomistom Erste Grupe u Beču, koji im je rekao kako se prema budžetu europske unije vidi kako je veći naglasak na eurozonu te kako se po slučaju s Brexitom vidi kako ste, ako niste u eurozoni, neka vrsta autsajdera.

Bloomberg piše i kako se planovi triju zemalja koje žele ući u eurozonu kose s planovima bogatijih zemalja istočne Europe.

"I dok Slovenija, Slovačka i baltičke nacije poput Estonije, Litve i Latvije već koriste euro, Poljska, Češka i Mađarska nemaju jasne planove oko toka. Iskustvo Grčke o tome što se može dogoditi kada se preda neovisna monetarna politika zasigurno im nije pomoglo. Ali za zemlje koje su se zadnje priključile Europskoj uniji, sredstva potrebna za razvoj će im možda trebati još godinama dok traže način kako premostiti razlike između bogatih i siromašnih", piše Bloomberg.

Tri zemlje siromašnije od ostatka eurozone


Osim toga Bloomberg je predstavio i graf koji pokazuje kako su zemlje koje žele ući u eurozonu značajno siromašnije od ostatka eurozone.



Screenshot: Bloomberg

Bloomberg navodi i kako je Bugarska najdalje stigla s pripremama i dodaju kako se radi o najsiromašnijoj državi EU-a. Dodaju i kako se Hrvatska planira prebaciti na euro u roku od pet do sedam godina dok Rumunjska još nije otkrila rok u kojemu planira uvesti euro.

Pročitajte više