Nigerijka tuži tvrtku koja ju je izbacila iz aviona jer se putnik požalio da smrdi

Foto: Getty Images
 
NIGERIJKA je tužila američku aviokompaniju United Airlines jer ju je izbacila iz aviona, zajedno s dvoje djece, nakon što se bijeli suputnik požalio da ''zaudara'' i da mu je neugodno letjeti pored nje. 
 
Queen Obioma pak tvrdi da je pravi razlog za njeno izbacivanje rasna diskriminacija i dodaje da su ona i njezina djeca pretrpjeli nepotrebno sramoćenje kad im je posada leta naredila da napuste avion u Houstonu 2016. godine.
 
U tužbi koju je podnijela sudu u Houstonu, Obioma traži više od 75 tisuća dolara zbog rasne diskriminacije. ''United nije imao legitiman razlog ili opravdanje da ukloni (Obiomu) s leta osim rasnih predrasuda i uvrijedio ju je tvrdnjom da gospođa Obioma smrdi'', stoji u tužbi. 
 
Bijelac koji je sjedio na njenom mjestu požalio se pilotu
 
Glasnogovornica United Airlinesa priopćila je za ABC News da ''United ne tolerira diskriminaciju bilo kakve vrste i da će istražiti stvar''. 
 
Cijeli incident se dogodio 4. travnja 2016., oko dva sata nakon što su Obioma i njeno dvoje djece sletjeli u Međunarodnu zračnu luku George Bush u Houstonu u sklopu leta iz Lagosa u Nigeriji za Ontario u Kanadi, gdje je imala roditeljski sastanak u školi koju njena djeca pohađaju. Kad se ukrcala na let United 404 iz Houstona za San Francisco, zatekla je bijelog muškarca koji je sjedio na njenom sjedalu i odbio se pomaknuti, ignorirajući je kad mu je rekla da sjedi na njenom sjedalu. 
 
Izbacili je iz aviona jer je bijelac rekao da smrdi
 
Obioma se zatim požalila stjuardesi koja je zamolila muškarca da se premjesti, ali on je ignorirao i nju. Stjuardesa je potom zamolila Obiomu da sjedne na drugo mjesto. Muškarac je potom otišao u kokpit, a kad je Obioma otišla na WC, blokirao joj je put u prolazu. Nakon što se konačno provukla pored njega i sjela natrag na svoje sjedalo, stjuardesa je došla i naredila joj da iziđe iz aviona jer ''netko želi razgovarati s njom vani''.
 
Tamo joj je rečeno da mora napustiti avion jer je ''pilot osobno zatražio da bude izbačena iz aviona jer je bijelom muškarcu koji je sjedio blizu nje bilo neugodno letjeti s njom jer zaudara'', stoji u tužbi. Stjuardesa je izvela i njeno dvoje djece, nakon čega je ova Afrikanka počela nekontrolirano plakati od šoka, dodaje se. United ih je ''javno kaznio jer ih bijeli muškarac nije htio u avionu'', tvrde tužitelji.

Pročitajte više