Napad u Indoneziji: Bombaš samoubojica raznio se kod policijske postaje, poginula četiri napadača

Foto: Hina

U NAPADU bombaša samoubojice ispred policijske postaje u indonezijskom gradu Surabayi smrtno su stradala četvorica napadača, a ranjeno je 10 ljudi, među kojima četvorica policajaca, priopćila je policija, dok je istodobno indonezijski predsjednik Joko Widodo zatražio od parlamenta donošenje strožih antiterorističkih zakona.

Napad se dogodio dan nakon što su islamski militanti u nedjelju, u samoubilačkim napadima na crkve u tom drugom po veličini indonezijskom gradu, usmrtili najmanje trinaest osoba.

"Četvorica napadača na dvama motociklima poginula su", rekao je glasnogovornik istočnojavanske policije Frans Barung Mangera.

Dodao je da je osmogodišnja djevojčica, koja je bila na jednom od motocikala, ranjena. "Nadamo se da će preživjeti", rekao je Mangera.

Dan nakon napada na crkve

Snimke koje kruže internetom prikazuju dvojicu policajaca kako zaustavljaju motocikle na kojima su najmanje dvije osobe na ulazu u postaju prije no što je bomba detonirana.

Napad se dogodio dan nakon što su šestorica bombaša samoubojica napala tri crkve u gradu pri čemu su smrtno stradali sami napadači i osmero ljudi.

Policija je također ubila osumnjičenog islamskog militanta u nedjelju, nakon što je u eksploziji u njegovu stanu u gradu Sidoarjo smrtno stradala njegova supruga i jedno od njegove djece, rekao je Mangera.

Policajci su ga ustrijelili nakon što su upali u stan i našli ga kako drži detonator bombe.    

Izmjena protuterorističkih zakona

Nakon najnovijeg napada predsjednik Joko Widodo u ponedjeljak je pozvao parlament da odobri izmjene protuterorističkih zakona.

"Pozvao sam Zastupnički dom i ministre zadužene za izmjene zakona o terorizmu, koji smo donijeli u veljači 2016., da okončaju (raspravu) što je prije  moguće", rekao je Joko.

"Taj je zakon važna pravna zaštita da policija može poduzeti učinkovite akcije u sprečavaju terorističkih djela", dodao je.

Upozorio je da će u suprotnom, ako parlament do lipnja ne odobri izmjene protuterorističkih zakona, sam donijeti hitnu mjeru.

Ministar unutarnjih poslova Wiranto rekao je da će zakon, bude li donesen, dopustiti vlastima da poduzmu preventivne akcije kako bi zaustavili napade, ne objasnivši detalje.

Pročitajte više