Džihadistička obitelj izvršila napade u Indoneziji, sudjelovale djevojčice od 9 i 12 godina

Foto: Hina/EPA
 
ISIS je u nedjelju preuzeo odgovornost za napade na nekoliko crkava u Indoneziji u kojima je ubijeno najmanje 13 osoba i više desetaka je ranjeno.
 
U tri samoubilačka napada ubijeni su i ranjeni čuvari crkava i kršćani u gradu Surabaya, javlja propagandno tijelo ultraradikalne islamističke skupine, agencija Amaq.
 
Glasnogovornik policije pokrajine Istočna Java gdje se nalazi Surabaya je rekao da je ubijeno 11 osoba i 41 ranjena u koordiniranim napadima na tri crkve oko 7:30 po lokalnom vremenu.
 
>>Najmanje devetero mrtvih, deseci ranjenih u napadu islamista na crkve u Indoneziji
 
Napade izvršila šesteročlana obitelj
 
Iza samoubilačkih napada na kršćane koji su u nedjelju pohodili mise u tri crkve u drugom najvećem indonezijskom gradu Surabayi stoji šesteročlana obitelj, a u njima je ubijeno najmanje 13 ljudi, a 40 je ranjeno. 
 
Indoneziju, većinski muslimansku zemlju, pogodio je novi val islamskog ekstremizma. Policija je objavila da je obitelj koja je izvela današnje napade jedna od 500 poznatih simpatizera Islamske države koji su se vratili s ratišta u Siriji.
 
Napad na prvu crkvu je izveo suprug, koji se automobilom krcatim eksplozivom zabio u dvorišna vrata ispred crkve. U drugom napadu su sudjelovale supruga i njezine dvije kćeri, dok se u treću crkvu na motoru s eksplozivom zabilo ostalo dvoje djece.
 
Dvije kćeri su bile stare 9 i 12 godina, a dvoje ostale djece, za koje se vjeruje da su bili sinovi, bili su stari 16 i 18 godina.
 
Policija prst odgovornosti upire u islamističku skupinu Jemaah Ansharut Daulah (JAD), sljedbenicu ISIS-a.
 
Stanje uzbune u državi zbog napada džihadista
 
Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svijetu, u stanju je uzbune nakon niza napada zadnjih godina, od kojih je za neke odgovornost preuzela skupina Islamska država, a često ih izvodi lokalni ogranak Jamaah Abshar Daulah.
 
Napadi u nedjelju su uslijedili nekoliko dana nakon što je pet policajaca i jedan zatvorenik ubijeno u žestokim sukobima u zatvoru u predgrađu Jakarte.
 
ISIS je preuzeo odgovornost za taj napad, ali indonezijska policija je otklonila mogućnost da ga je izvela ta džihadistička skupina.
 
Vlasti su zabrinute nakon samoubilačkih i oružanih napada za koje je ISIS preuzeo odgovornost u Jakarti 2016. U siječnju 2016. četvorica civila su poginula u tim napadima. Trojica policajaca su također ubijena u svibnju 2016. u samoubilačkim napadima na autobusnu postaju indonezijske prijestolnice. 

Pročitajte više