VIDEO Deseci tisuća Poljaka na ulicama u prosvjedu protiv konzervativne vlade

Foto: Hina/EPA

TISUĆE Poljaka izašlo je ove subote na ulice u znak protesta protiv vlade konzervativne stranke Pravo i Pravda, koju optužuju za urušavanje demokratskih standarda, reformu pravosuđa koja je dovela do sukoba s EU-om, kontrolu javnih medija te pokušaj restrikcije prava na pobačaj. 


“Marš za slobodu” u organizaciji dvije proeuropske oporbene stranke – Civilne platforme i Moderne te prodemokratskog pokreta građana Komitet za demokraciju, okupio je prosvjednike u Varšavi koji su nosili zastave Europske unije te uzvikivali parole poput “Slobodni sudovi” i “Ustav”. Gradske vlasti, iz Civilne Platforme, procijenile su da je na prosvjedu bilo 50 000 ljudi. Policija je izjavila kako je ta brojka pretjerana, no nisu dali svoju procjenu.
 
Prosvjed u organizaciji oporbe i građanskih pokreta
 
U svojim govorima organizatori su optužili vladajući konzervativnu stranku Pravo i Pravda (PiS) da novom reformom pravosuđa, koja daje vlasti ogromnu moć nad sudovima, potkopava demokratske vrijednosti i slobode. Konzervativna euroskeptična stranka PiS, koja je na vlast došla 2015. godine obećavajući velika socijalna davanja za Poljake i temeljitu reformu države nazvanu “Zaokret na dobro”, doživjela je brojne kritike u zemlji i međunarodnoj zajednici zbog preuzimanja kontrole nad ključnim institucijama. Otkada je došla na vlast, PiS je izmijenila više zakona koji su utjecali na neovisnost cijele sudbene mreže od Ustavnog i Vrhovnog do nižih sudova i pravosudnih škola.
 
Čak je i Europska unija tražila od poljske vlade da unese promjene, no ona inzistira da ima politički mandat za reformaciju urušenog pravosudnog sustava te želi ukloniti suce iz komunističke ere. Europska komisija je prošlog prosinca najavila kako će aktivirati članak 7. Lisabonskog ugovora, prvi put ikad, zbog kršenja vladavine prava, koji može dovesti do suspenzije prava glasa u EU-u. Zbog toga je poljska vlada već učinila neke kompromise. 
 
"Moram to danas jasno reći, Komisija smatra da ti zakoni predstavljaju prijetnju vladavini prava, sistemsku prijetnju vladavini prava u Poljskoj", rekao je zamjenik čelnika Europske komisije Frans Timmermans Europskom parlamentu u prosincu prošle godine. EK je utvrdila kako novi poljski zakoni, koji ministru pravosuđa omogućuju imenovanje i smjenjivanje vrhovnih sudaca, potkopavaju nezavisnost pravosuđa. 
 


No nisu to jedini razlozi zbog kojih se građani Poljske bune protiv vladajućeg PiS-a. Zamjeraju im i pokušaj daljnjeg ograničavanja prava na pobačaj. 
 
“Neće nam oduzeti slobodne sudove, neće nas lišiti slobode izbora, savjesti i stavova”, rekla je Katarzyna Lubnauer, liderica male oporbene stranke Moderna, čiji su nedavni unutrašnji sukobi oslabili opozicijsko savezništvo. Dodala je i kako je “sloboda upisana u DNK Poljaka”.
 
Vođa Civilne platforme, najveće oporbene stranke, Grzegorz Schetyna, obratio se prosvjednicima riječima kako uskoro dolazi kraj ove vlade. 
 
Za oporbene političare ovaj prosvjed predstavlja i pokušaj stjecanja prednosti nad vladajućom strankom uoči lokalnih izbora ove jeseni i nacionalnih izbora sljedeće godine. “Želimo pokazati da smo ovdje, da smo zajedno i da imamo plan”, rekao je za The Associated Press Michal Stasinski iz Civilne Platforme. 
 
Mnogi od prosvjednika podršku su dali i majkama djece s poteškoćama u razvoju koje su prije tri tjedna prosvjedovale u poljskom saboru. One traže da država izdvoji više novca za brigu o njihovoj djeci.
 
No, unatoč brojnim kritikama i javnom nezadovoljstvu, ankete pokazuju da PiS podržava 43 posto birača, Civilnu platformu 20 posto te Modernu 6 posto.  

Konzervativni plan Prava i Pravde
 
Pobjeda na parlamentarnim izborima 2015. godine, kad je PiS osvojio 37,6 posto glasova (235 od 450 zastupničkih mjesta), ova vlada uspjela je ispuniti glavna obećanja o socijalnim davanjima – prvi put nakon pada komunističkog režima 1989. godine obitelji dobivaju dječji doplatak, a vrijeme odlaska u mirovinu vraćeno je sa 67 godina na 65 za muškarce i 60 za žene. Uz to, parlament je prošli tjedan, nakon što su mediji objavili da ministri imaju plaće od 15 do 19 tisuća eura, izglasali zakon kojim se za 20 posto smanjuju plaće zastupnika donjeg doma i senatora u poljskom parlamentu.
 
No osim ostvarenja ovih predizbornih obećanja, vladajući PiS ispunio je i ona koja zadiru u demokratski sustav – reformu pravosuđa, ali i podvrgavanje javnih medija izravno vladajućoj stranci te kažnjavanje privatnih poput kanala TVN24 kojem je medijski regulator izrekao novčanu kaznu zbog “nepodobnog” izvještavanja tijekom protuvladinih prosvjeda.
 
Masovni prosvjedi zbog pokušaja zabrane pobačaja
 
Masovni prosvjedi protiv novog zakona o pobačaju u listopadu 2016. godine ipak su onemogućili daljnje restrikcije - zatvorske kazne u trajanju do pet godina za žene koje su imale pobačaj, kao i zakonske reperkusije za liječnike koji su pomagali u prestanku trudnoće. U Poljskoj je naime pobačaj moguć u tri slučaja: kada su zdravlje ili život žene ugroženi, kada je do začeća došlo silovanjem ili incestom, i u slučaju malformacije fetusa. No u ožujku ove godine parlament je izglasao dodatnu restrikciju – zabranu pobačaja u slučaju malformacije fetusa, zbog čega su diljem Poljske žene opet izašle na ulice. 
 
Subotnji prosvjed treće je takvo okupljanje u organizaciji liberalne opozicije u Poljskoj. Prije dvije godine pod sloganom “Mi smo u Europi” okupili su 240 000 ljudi na ulicama Varšave, a prošle, pod istom parolom kao i ove godine, nekih 90 000 prosvjednika.  
 
Ove subote u Varšavi je održano još nekoliko prosvjeda – godišnja proeuropska Schumanova parada i marš oko 250 seljaka, šumara i lovaca nezadovoljnih onima koji se bore za zaštitu prirode. Neki ultranacionalisti su se kasnije pridružili ovom prosvjedu.
 

Pročitajte više