Stvari oko kojih se još uvijek natežemo, a rasprava je već odavno gotova

dFoto: Press

NI JEDNA od ovih tema, sama za sebe, nije pretjerano bitna, ali sve spadaju u kategoriju sitnica oko kojih se prečesto navlačimo.

U svijetu u kojem nas previše toga dijeli, odlučili smo riješiti barem neke od tih rasprava.

Psi i ljudski osjećaji

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Vlasnici pasa obožavaju tvrditi da njihovi ljubimci osjećaju sram i krivnju kad naprave nešto nedopušteno, dok ona suprotna strana tvrdi da pretjeruju i da psi nisu u stanju osjećati ljudske emocije.

KAKO STVARI STOJE: U ovom slučaju obje strane su u krivu. Naime, psi su zaista u stanju osjetiti neke ljudske emocije, ali ne radi se o kompleksnim emocijama. Posebno ne toliko kompleksnim kao što je to slučaj sa sramom ili krivnjom.

Kad vas psi pogledaju "tim pogledom", uglavnom osjećaju strah jer pamte kaznu koju su proživjeli prošli put kada ste ih disciplinirali.

Imigranti i zločini

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Svaki put kada imigranti iz ovog ili onog razloga nahrupe u neku državu, pojavit će se oni koji tvrde da su stranci krivi za izuzetno velik broj zločina i oni koji tvrde da je zločina manje jer upravo stranci imaju veći poticaj držati se zakona.

KAKO STVARI STOJE: Statistike vođene u različitim državama i u različitim erama pokazale su da imigranti čine manje zločina od domaćeg stanovništva.

GMO

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: GMO je omiljena tema slabo potkovanih pametnjakovića s obje strane rasprave. Jedni tvrde da je hrana sigurna, a drugi da izaziva velik postotak oboljenja od raka kod štakora na kojima su provedeni eksperimenti.

KAKO STVARI STOJE: I koliko god GMO bio na lošem glasu, više od 900 provedenih studija u periodu od 20 godina pokazalo je da, otkako su se takvi proizvodi pojavili na tržištu, nema dokaza da postoje rizici za zdravlje i okoliš. Ukratko, proizvodi su sigurni. Okus je pak drugi par rukavica.

Previše soli

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Dobro zasoliti hranu nekima je neizbježan dio konzumacije hrane, ali uvijek postoje oni koji će vam reći da je hrana možda ukusna, ali i nezdrava jer već ionako koristimo previše soli, a previše soli šteti.

KAKO STVARI STOJE: Sol nije opasna. Ne postoji ni jedno istraživanje koje podržava stav onih koji tvrde da je naknadno dodavanje soli štetno za zdravlje.

Ptičice i gnijezda

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Ako pronađete ptičicu koja je ispala iz gnijezda, postoje dva stava. Jedni tvrde da je dobro pomoći ptici i vratiti je u gnijezdo, dok su daleko glasniji oni koji tvrde da će majka, osjeti li da je ptica došla u dodir s čovjekom, odbaciti svoje mlado.

KAKO STVARI STOJE: Majka neće napustiti ptića ako ga čovjek dodirne. Nema ptice koja može nanjušiti miris čovjeka i nastavit će brinuti o svom potomstvu. Ipak, možda je pametno pticu koja je ispala ostaviti na zemlji jer postoji mogućnost da se majka nalazi u blizini.

Pranje zubi

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Veliko je pitanje treba li zube prati prije ili poslije obroka.

KAKO STVARI STOJE: Nakon obroka bakterije plaka u vašim se ustima spajaju s ugljikohidratima i stvaraju kiselinu koja oslabljuje caklinu i omekšava površinu zuba. Perete li zube odmah poslije obroka, riskirate s time da oštetite zube. Najbolje je rješenje očistiti zube zubnim koncem i isprati usta vodom.

Van ili na traku

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Postoji mnogo teorija oko toga je li bolje trčati na traci ili izaći i dobro se istrčati. Neki tvrde da ćete klasičnim trčanjem potrošiti više kalorija, dok zastupnici trake tvrde da je taj tip trčanja sigurniji i lakši.

KAKO STVARI STOJE: Korištenjem trake za trčanje izgubit ćete podjednako kalorija kao i da ste trčali vani, ali samo trčanje nije sigurniji izbor za vaše zglobove. Pogotovo ako ne znate pravilno trčati. S druge strane, klasično trčanje bolje je za vas jer su istraživanja pokazala da su oni koji trče na svježem zraku nakon trčanja opušteniji i manje skloni depresiji. Dakle, izađite van.

Dojenje ili bočica

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: U mnogobrojnim raspravama oko dojenja naići ćete na obje struje. Neki tvrde da ne postoji bolja opcija od majčinog mlijeka, dok drugi drže stranu umjetnog mlijeka koje je savršeno prilagođeno potrebama bebe.

KAKO STVARI STOJE: Prava istina je to da su obje opcije podjednako dobre. Iako je majčino mlijeko daleko praktičnija i jeftinija opcija, istraživanje provedeno na 1773 para braće i sestara pokazalo je da ne postoji razlika između majčinog mlijeka i formule. Sve ovisi o izboru majke i zdravstvenim uvjetima.

Obrezivanje

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Neki će reći da je barbarski obrezivati djecu te da to kasnije stvara probleme kod postizanja užitka tijekom seksualnih odnosa, a drugi tvrde da je to pitanje zdravlja i higijene.

KAKO STVARI STOJE: Kad govorimo o fimozi (suženje kožice penisa zbog koje se kožica ne može prevući preko glavića), obrezivanje je potpuno razumljivo, međutim, znanstvenici tvrde da i mimo ove situacije obrezivanje ima prednosti koje nadilaze rizike. Pitanje na koje nemaju odgovor je to da sve ove prednosti uglavnom ne znače ništa maloj djeci i da je obrezivanje, najčešće iz vjerskih razloga, stvar tradicije i nešto što se nameće djeci.

Fizičko kažnjavanje djece

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Neki kažu "zlostavljanje", a drugi će reći da je "batina iz raja izašla", da su i sami kažnjavani kao klinci te da to na njih nije ostavilo negativan trag.

KAKO STVARI STOJE: Studije su pokazale da je fizičko kažnjavanje povezano s istim negativnim ishodima kao i fizičko zlostavljanje te da su djeca koja su fizički kažnjavana sklonija da kao odrasli pokazuju znakove antisocijalnog ponašanja i psihičkih problema.

Kupanje ili tuširanje

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Trošimo li više vode na tuširanje ili kupanje?

KAKO STVARI STOJE: Tuširanje pod maksimalnim pritiskom vode, u slučaju da ne traje dulje od 15 minuta, troši manje vode od kupanja.

Istiskivanje bubuljica

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Trebamo li sami istiskivati bubuljice ili je to bolje ostaviti profesionalcima?

KAKO STVARI STOJE: Ukratko, bolje je ništa ne dirati. Osim što je moguće da manijakalnim "cijeđenjem face" ostavite ožiljke, postoji i mala, ali nezanemariva šansa da dođe do infekcije i onda stvarate daleko više štete nego koristi.

Umjetni zaslađivači

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Jedni kažu da su dobri za liniju, a drugi da izazivaju rak.

KAKO STVARI STOJE: Neka istraživanja provedena na miševim pokazala su da neki zaslađivači izazivaju rak, ali postoji jedan veliki "ali". Naime, doze su bile toliko velike da su kasnije studije u potpunosti pobile rezultate tih istraživanja. To ne znači da morate pretjerivati s umjetnim sladilima jer ovdje i dalje vrijedi staro pravilo da ništa nije dobro ako nemamo mjere.

Trava je put do težih droga

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Mnogi roditelji vjeruju da je marihuana samo put do težih droga kao što su kokain, heroin i mnoge druge sintetske droge.

KAKO STVARI STOJE: Kao prvo, alkohol je po toj teoriji daleko veći problem jer mnogo veći broj onih koji su završili na teškim drogama konzumirao je alkohol. Ono na što treba obratiti pozornost su životne okolnosti onih koji završavaju na teškim drogama. Koriste li opijate kao bijeg od stvarnosti, činit će to neovisno o tome što konzumiraju. Ako piju da zaborave, i pušit će da zaborave, ali i šmrkati i bosti se da postignu isti rezultat.

Perilica za suđe

OKO ČEGA RASPRAVLJAMO: Neki tvrde da su perilice za suđe najgori potrošač vode i da bismo suđe trebali prati na ruke, a ovi drugi se s njima ne slažu.

KAKO STVARI STOJE: Perilice troše vodu. Naravno. Međutim, da biste postigli isti učinak s potrošenom količinom vode, trebali biste koristiti slavinu manje od dvije minute i oprati suđa za osmero osoba. Osim ako niste super brzi i učinkoviti, bolja opcija je perilica.

Pročitajte više