Na avionu Croatia Airlinesa napuklo pilotsko staklo, vratili su se u Zagreb

Foto: Hina
 
JUTROS je s Franje Tuđmana poletio avion Croatia Airlinesa čiji su putnici trebali nešto kasnije sletjeti u Beč. No, putnici su završili opet u Zagrebu jer je ubrzo nakon polijetanja, otprilike dok je avion ušao u slovenski zračni prostor, napuklo staklo na pilotskoj kabini.
 
Kako su nam kazali iz Croatia Airlinesa, nije bilo nikakve drame niti panike u avionu. "Bila je to strogo kontrolirana situacija te se avion preventive radi vratio nazad u zračnu luku", rekli su nam iz CA. 
 
"Tijekom početne faze jutrošnjeg leta Croatia Airlinesa iz Zagreba u Beč (broj leta OU443) došlo je do napuknuća vjetrobranskog stakla na pilotskoj kabini zrakoplova Dash 8-Q400. U skladu s točno propisanim kompanijskim sigurnosnim procedurama za ovakve događaje, koji se predviđaju i testiraju još prigodom projektiranja zrakoplova i za koje su pilotske posade Croatia Airlinesa školovane i uvježbane, zrakoplov je preusmjeren u ZL Zagreb te je sigurno sletio sa 66 putnika.

Ovakve situacije uključuju preventivno obavještavanje odredišne zračne luke, što je također uobičajeno i točno propisano u civilnom zrakoplovstvu.

Naglašavamo da sigurnost putnika i članova posade na letu OU443 ni u jednom trenutku nije bila ugrožena te da su piloti striktno primijenili predviđenu sigurnosnu proceduru. Također, treba naglasiti kako je vjetrobransko staklo pilotske kabine sastavljeno od više slojeva i ima dodatna ojačanja, odnosno da je projektirano tako da ovakve i slične situacije ne ugroze sigurnost letenja.

Dakle, na letu OU443 nije bilo nikakve drame, panike ili uzbune, nego je riječ o strogo kontroliranom događaju u kojem je sigurnost letenja zadržana na najvišoj mogućoj razini. Zrakoplov Dash 8-Q400 privremeno je povučen iz prometa, a zamjena vjetrobranskog stakla obavit će se u tehničkom središtu tvrtke, koja se nalazi upravo u ZL Zagreb.

O putnicima s leta OU443, kao i povratnog leta OU444 Beč – Zagreb, vodila se sva pripadajuća skrb. Tako je većem dijelu putnika s navedenih letova već osiguran prijevoz na letovima partnerskih kompanija Croatia Airlinesa te su oni već stigli do svojih krajnjih odredišta. Croatia Airlines ispričava se svim putnicima zbog neplaniranog poremećaja u planiranom putovanju", stoji u priopćenju koje smo dobili.

Pročitajte više