Japanski političar: Žene bez djece su teret za društvo

Foto: Getty Images
 
JAPANSKI parlamentarni zastupnik iz vladajuće stranke LDP, Kanji Kato, prozvan je za seksizam nakon što je izjavio da će japanske žene koje ne budu imale djece biti teret za društvo.
 
Kato je, govoreći na stranačkom sastanku, rekao da bi mlade Japanke trebale imati barem troje djece i da to uvijek kaže mladoj i mladoženji na govorima na vjenčanjima. “Trebamo troje ili više djece od tih ljudi kako bismo nadoknadili parove koji ne mogu imati djece, što god da rade”, rekao je.
 
“Ako se ne udate, završit ćete u staračkom domu koji će plaćati tuđa djeca”
 
72-godišnji Kato, inače otac šestero djece, dodao je da, kad sretne mladu ženu koja se ne namjerava udavati, kaže joj da će završiti u staračkom domu koji će se financirati porezima koji plaćaju djeca drugih ljudi, prenosi BBC.
 
Nekoliko ženskih zastupnica u japanskom parlamentu prozvalo je Katoa za seksizam. “Ovo je doslovno seksualno maltretiranje”, rekla je jedna od njih. 
 
Kato je prvo rekao da ne misli povlačiti svoje riječi, pravdajući se da je povećanje nataliteta “najvažniji problem s kojim se naša nacija suočava”. Međutim, kasnije je rekao da se “ispričava ako su njegove riječi odale krivi dojam”. “Iako nikad nisam imao namjeru diskriminirati žene, povlačim svoju primjedbu jer može tako biti interpretirana”, rekao je ovaj japanski političar.
 
Japan u demografskoj krizi, rođeno najmanje djece u 120 godina
 
Ovo nije prvi put da muški političar iz japanske dugogodišnje vladajuće stranke govori Japankama da im je javna dužnost imati više djece. 
 
Japan je, naime, u demografskoj krizi možda goroj i od Hrvatske: prošle godine rođeno je samo 941 tisuća djece u toj zemlji od 127 milijuna stanovnika. To je najniži broj otkad Japan provodi popis stanovništva, od 1899. 
 
U travnju ove godine bilo je samo 15.53 milijuna djece mlađe od 15 godina, što je 170.000 manje nego lani, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.
 
Japanska vlada pokuša mjerama i financijskim poticajima potaknuti rast nataliteta, ali zasad bez uspjeha. Jedan od najvažnijih izazova s kojima se suočava je omogućavanje majkama da nastave raditi nakon što rode. 
 
Lani je jedna japanska političarka dovela svoju bebu na sjednicu gradskog vijeća kako bi pokazala koliko je ženama teško kombinirati karijere i podizanje djece.

Pročitajte više