Kolinda u Portugalu, sutra ide u Fatimu

Foto: Hina/EPA

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se danas u Lisabonu s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom tijekom i najavila produbljivanje gospodarske i obrazovne suradnje dviju zemalja te istaknula kako će jedan od prioriteta Hrvatske ostati proširenje EU-a na zemlje tzv. Zapadnog Balkana.
 
"Vjerujem da će ovaj posjet značiti novu stepenicu u našim odnosima, u zadnjih 25 godina nikada nije bilo niti jednog otvorenog pitanja između Portugala i Hrvatske", rekla je Grabar-Kitarović nakon sastanka.
 
"Sjećamo se kako je međunarodno priznanje Hrvatske došlo baš u vrijeme portugalskog predsjedanja EU-om", dodala je.
 
Interes za jačanje gospodarske suradnje s Portugalom, gdje živi oko 80 hrvatskih državljana, pojačan je nakon što je Hrvatska u ljeto 2013. ušla u Europsku uniju.
 
"S Portugalom nemamo nikakvih problema"
 
Grabar-Kitarović boravi u dvodnevnom posjetu Portugalu nakon što je Rebelo de Sousa u svibnju 2017. bio u državnom posjetu Hrvatskoj.
 
Vlade dviju zemalja potpisale su sporazum na području jezika, obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i mladih za razdoblje od 2018. do 2020.. "Sporazum predstavlja most prema budućnosti", istaknuo je Rebelo de Sousa.
 
"Dijelimo europske vrijednosti, odnosi su odlični. Nikakvih problema nije bilo u posljednjih 25 godina. Vjerujemo u vrijednosti zajedništva, ljudske solidarnosti i razvoja", rekao je predsjednik Portugala.
 
Grabar-Kitarović i Rebelo de Sousa razgovarali su o aktualnim izazovima s kojima se susreće Europska unija te iznijeli zajedničke pozicije.
 
"Dvije države nalaze se na suprotnim krajevima Europske unije, ali rade u cilju integracije EU-a, njezine snažnije kohezije i daljnje demokratizacije procesa te približavanja EU-a i naših vlada prema građanima. To je jedini način na koji se možemo boriti protiv rastućeg populizma i drugih tendencija koje danas primjećujemo u EU-u, a i koje erudiraju europske vrijednosti“, rekla je hrvatska predsjednica.
 
"Cilj je brisanje granica"
 
Najavila je prioritete Hrvatske kada službeni Zagreb u prvoj polovici 2020. preuzme predsjedanje Europskom unijom.
 
"Kada je riječ o financiranju i europskim fondovima, Hrvatska se zalaže za zadržavanje tradicionalnih fondova poput fonda za poljoprivredu i kohezijskog fonda koji omogućuju našim državama dosezanje jednakog razvoja. U konačnici cilj mora biti brisanje granica koje se još vide u Europi kroz životni standard, gospodarski razvoj i izgradnju infrastrukture posebno u našim državama koje nisu uživale demokraciju i tržišno gospodarstvo", rekla je.
 
Kao ostale prioritete navela je gospodarski rast i zapošljavanje, napose mladih, povezivanje u području transporta, energetike i sigurnosti te proširenje EU-a.
 
"Nastavit ćemo s praksom održavanja summita s državama tzv. Zapadnog Balkana kako bismo osigurali njihov napredak na putu u članstvo EU-a", poručila je predsjednica.
 
Jedna od rijetkih zemalja u koju više izvozimo nego uvozimo
 
Danas je u Lisabonu organiziran i portugalsko-hrvatski gospodarski forum za koji vjeruje da će otvoriti prostor za novu suradnju od brodogradnje do visoke tehnologije. Portugal je jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit, odnosno više izvozi nego uvozi.
 
Grabar-Kitarović će se danas poslijepodne sastati i s predsjednikom portugalske vlade Antóniom Luísom Santosom da Costom te s predsjednikom parlamenta Eduardom Ferrom Rodriguesom.
 
Susretom s gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinom te s članovima Gradskog vijeća predsjednica Grabar-Kitarović završit će prvi dan posjeta Portugalu, a u subotu će posjetiti svetište u Fátimi.
 
Posjet hrvatske predsjednice započeo je svečanim dočekom na trgu Praça do Império od kuda su se nekada otiskivali jedrenjaci na prekooceanska putovanja u "novi svijet". Pored obližnjeg pristaništa više stotina građana na jakom suncu promatralo je rukovanje dvoje predsjednika.
 
Posjet je nastavljen u katedrali polaganjem vijenca na grob pjesnika Luísa de Camõesa, jednog od najvećih portugalskih književnika. Nakon toga je održan bilateralni sastanak službenih izaslanstava Hrvatske i Portugala.

Pročitajte više