Merkel: Njemačka želi zadržati nuklearni sporazum s Iranom

Foto: Getty Images

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel poručila je danas iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju da podržava zadržavanje nuklearnog sporazuma sve dok se Teheran bude držao dogovora, objavio je ured kancelarke dva dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje njegove države iz tog ugovora.

Merkel poziva na razgovor


Merkel je u telefonskom pozivu s Rouhanijem pozvala na održavanje razgovora u širem formatu o temi iranskog programa balističkih projektila i aktivnostima u regiji, uključujući Siriju i Jemen, stoji u priopćenju njezinog ureda.

Osudila je sinoćnje napade iranskih snaga na izraelske vojne položaje na Golanskoj visoravni i pozvala Teheran da doprinese smanjivanju sukoba u regiji.

Trump je u utorak najavio da se Sjedinjene Države povlače iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila (SAD, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) kojim je ograničen iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja. Zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016.

Američki čelnik rekao je i da će oživjeti američke ekonomske sankcije protiv Irana. Rouhani je u utorak istaknuo da će Teheran ostati u sporazumu unatoč Trumpovoj odluci, no otkrio je kako smatra da Europa ima samo "ograničenu mogućnost" očuvanja tog dogovora.

Pročitajte više