Svjetska tržišta danas fokusirana na kamatne stope, ulagači prate američku inflaciju

Ilustracija: Hina/EPA
 
TEČAJ dolara se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko od najviših razina u 4,5 mjeseci, podržan daljnjim jačanjem prinosa na dugoročne američke državne obveznice. 
 
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 93,06 bodova. U ranijem trgovanju nakratko je dosegnuo najviše razine u 4,5 mjeseci, od 93,42 boda, a na dobitku je oko 4,7 posto u odnosu na niske razine na koje je u jednom trenutku skliznuo u travnju.
 
Tečaj eura se stabilizirao
 
Tečaj eura jutros se donekle stabilizirao, na 1,1868 dolara, iznad najnižih razina u 4,5 mjeseci, od 1,1823 dolara, na koje se u jednom trenutku spustio u trgovanju u srijedu.
 
Rast prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice ne posustaje posljednjih tjedana, rezultiravši njihovim skokom iznad psihološki važne granice od tri posto, pa se tako kreću nedaleko od najviših razina od 2014. godine, od 3,041 posto.
 
Pritiske na slabljenje eura dodatno, pak, izaziva situacija na političkoj sceni u Italiji, gdje se nastavljaju rasprave vezane za formiranje nove vlade, što bi moglo ostati razlog tržišne nestabilnosti. 
 
Tečaj britanske funte iznad najnižih razina
 
Tečaj britanske funte zadržao se jutros iznad najnižih razina u četiri mjeseca, na koje je nakratko skliznuo u ponedjeljak, jer tržišta ne očekuju promjene kamatnih stopa na današnjoj sjednici britanske središnje banke Bank of England (BoE). Slabi gospodarski pokazatelji i obnovljene zabrinutosti u vezi s Brexitom navele su ulagače da isključe mogućnost povećanja kamatnih stopa na ovomjesečnoj sjednici.
 
Funta je jutros prema dolaru ojačala blagih 0,1 posto, na 1,3561 dolara, što je nedaleko od 1,3485 dolara, na koliko joj je cijena skliznula u ponedjeljak.
 
Tržište fokusirano na kamatne stope
 
"Tržišta su danas fokusirana na kamatne stope. Povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom nije imalo većeg utjecaja na tržište, gdje je sada zavladala nesklonost prema poduzimanju rizika pa će razlike u kamatnim stopama biti odlučujuće za daljnje kretanje dolara", kazao je Ulrich Leuchtmann, valutni analitičar u njemačkom Commerzbanku.
 
Za daljnje smjernice ulagači će pratiti američke podatke o inflaciji za koje se očekuje da će temeljna inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena u travnju pokazati godišnju inflaciju od 2,2 posto, što bi bio najbrži rast u više od 12 mjeseci. U ožujku je iznosila 2,1 posto.

Pročitajte više