Južnokorejski predsjednik: Japan i Sjeverna Koreja moraju razgovarati

Foto: Hina/EPA
 
JAPAN i Sjeverna Koreja morali bi početi razgovore kako bi se normalizirali odnosi između dviju zemalja i tako pridonijelo miru i stabilnosti na tom području, rekao je u utorak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in za japanske novine.
 
"Posebno mislim da bi se morao obnoviti dijalog između Japana i Sjeverne Koreje", rekao je Moon u intervjuu za list Yomiuri.
 
"Normaliziraju li se japansko-sjevernokorejski odnosi, to će znatno pridonijeti miru i sigurnosti u sjeveroistočnoj Aziji i dalje od Korejskoga poluotoka", istaknuo je Moon u pisanim odgovorima za japanski list.
 
Kada se Moon prošloga mjeseca sastao sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, obje su se strane složile da će težiti denuklearizaciji. Kim je na tom sastanku rekao da je "u svakom trenutku spreman početi dijalog s Japanom", rekao je Moon.
 
 
Japanska vlada nazvala Sjevernu Koreju najvećom sigurnosnom prijetnjom od Drugog svjetskog rata
 
Zasad nema komentara japanske vlade, koja je sjevernokorejske nuklearne i raketne programe nazvala najvećom sigurnosnom prijetnjom s kojom je bio suočen Japan nakon Drugoga svjetskog rata.
 
Intervju s Moonom objavljen je uoči njegova sastanka u srijedu s japanskim premijerom Shinzom Abeom i kineskim premijerom Li Keqiangom u Tokiju.
 
Očekuje se da Sjeverna Koreja bude jedna od glavnih tema, ali kineski diplomat rekao je prošloga tjedna da će se razgovori usredotočiti na regionalnu suradnju, a ne na korejski poluotok.
 
Ipak, zahlađeni odnosi između Pekinga i Pjongjanga čini se da su zatoplili nakon Kimova posjeta Pekingu u ožujku, kada se sastao s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.
 
Analitičari su ocijenili da je Kimov sastanak s Xijem ojačao sjevernokorejski položaj u pregovorima uoči Kimova sastanka s američkim predsjednikom Trumpom predstojećih tjedana.
 
Trump rekao da će zadržati sankcije i pritisak na Sjevernu Koreju
 
Visoki sjevernokorejski dužnosnik prošloga je tjedna bio u službenom posjetu kineskome gradu Dalianu, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na nekoliko anonimnih izvora. Sjevernokorejski dužnosnik letio je privatnim zrakoplovom i stigao na dalianski aerodrom prošle srijede uz jake sigurnosne mjere, izvijestio je Yonhap ne navodeći o kojem je dužnosniku riječ.
 
Moon je u intervjuu rekao kako Kimova želja za "potpunom denuklearizacijom" postavlja temelje za budući sastanak na vrhu SAD-a i Sjeverne Koreje, premda se tek treba vidjeti o kojim će se konkretnim koracima dogovoriti na razgovorima.
 
Trump je rekao da će zadržati sankcije i pritisak na Sjevernu Koreju i da "neće ponoviti pogreške prošlih administracija", dodavši da je njegovo čvrsto stajalište dovelo do toga napretka.
 
Moon je rekao da je Kim "vrlo otvorena i praktična osoba" te da obojica vođa imaju zajednički cilj - denuklearizaciju Korejskoga poluotoka.
 
"Od sada ćemo, na temelju našega dubokoga uzajamnoga povjerenja, napraviti hrabre korake prema miru, napretku i ujedinjenju", rekao je Moon. 

Pročitajte više