Pitali smo HND-ov žiri zašto je nagradio huškačicu Ivanu Petrović

Foto: Pixsell/Sanjin Strukić

UNUTAR novinarske zajednice, godišnje dodjele nagrada od strane strukovne udruge Hrvatskog novinarskog društva nerijetko izazivaju polemike, no ovogodišnje priznanje u kategoriji televizije, dodijeljeno gospođi Ivani Petrović s Nove TV, dovelo je do svojevrsnog presedana.

>> Ovo su ljudi koji su nagradili Ivanu Petrović i "mudžahedine povratnike iz Sirije", Šprajc bio protiv

>> Novinari vraćaju nagrade HND-u zbog nagrađivanja huškačice Ivane Petrović

Nakon prosvjednog pisma udruge Documenta, koja niz godina prati medijska izvještavanja o ratnim zločinima, nekoliko kolega i bivših novinara odlučilo je vratiti svoja priznanja. 

 
 
Boris Pavelić iz Novog lista, Vojislav Mazzocco iz Indexa, Drago Pilsel s Autografa, Ljubica Letinić s Trećeg programa Hrvatskog radija, Ernest Marinković s Kanala Ri  te Ivan Kralj i Zinka Bardić pokazali su tako da postoje novinari koji drže do etičkih i moralnih standarda profesije.
 
Što se baš ne može reći i za žiri, koji je nagradu struke dodijelio huškačkoj novinarki čije je izvještavanje “na rubu onoga što Kazneni zakon zove javno poticanje na nasilje i mržnju”, kako je napisala Documenta u svom priopćenju. Naime, rad gospođe Petrović daleko je od “britkog i analitičkog stila”, kako stoji u obrazloženju nagrade, o čemu ponajbolje svjedoči izvještavanje o suđenju i samoubojstvu generala Slobodana Praljka, zbog čega je i dobila nagradu, a prilikom kojeg nije intervjuirala nijednu žrtvu te je prejudicirala odluke suda i iznosila isključivo stavove obrane.

 A nije da žiri nije imao izbora. Ukoliko predloženi kandidati nisu zadovoljavali kriterije, mogli su nagradu ne dodijeliti, kao i njihove kolege koji su odlučivali za nagrade u kategoriji radio novinarstva. Ili predložiti vlastite kandidate, kao što je znao biti slučaj prethodnih godina.


Članovi HND-ova žirija odlučili su - šutjeti
 
Štoviše, nakon niza reakcija i zgražanja, članovi žirija ne žele pojasniti svoju odluku i motive koji su ih nagnali na ovaj odabir koji predstavlja srozavanje medijske profesije. Čak ni oni koji su navodno glasali protiv dodjele nagrade gospođi Petrović.
 
Prema neslužbenim informacijama, to su Zoran Šprajc s RTL-a i Marijana Kranjec s HRT-a. Prvog nismo dobili na telefon unatoč brojnim pozivima, a druga kolegica nam je posredno poručila da ne želi razgovarati o tome.

Skrivaju se iza svojih TV kuća
 
No i oni koji su navodno glasali “za”, danas se skrivaju iza svojih TV kuća. Predsjednik žirija Mario Sladić potvrdio nam je kako je glasao za gospođu Petrović, no komentar na reakcije koje su uslijedile nakon ove dodjele odbio nam je dati uz obrazloženje da ne smije javno nastupati bez dopuštenja matične kuće, “koju nije pitao, a ni ne stigne jer je subota”.
 
Za razliku od njega, novinarka Nove TV, Sabina Tandara Knezović nije nam željela ni potvrditi je li glasala za dotičnu gospođu s kojom radi u istoj medijskoj kući. Objasnila nam je kako nam ne može ni odgovoriti na to pitanje jer je za sve izjave zadužena PR-ica ove televizijske kuće, gospođa Elena Grassi. Ona nas je, pak, uputila da zovemo HND jer nije nadležna za takve komentare.
 
A na HND kao adresu uputila nas je i Anka Bilić Keserović s N1. Ni ona nam nije željela kazati kako je glasala, nego je samo odgovorila: “Na potezu je HND”, dodavši da joj je žao kolega koji su vratili nagradu.

Iz HND-a nema ni osude ni žaljenja
 
No iz HND-a, koji prema pravilniku nije mogao ne dodijeliti nagradu ovog žirija, nema reakcija osude ili barem žaljenja.
 
“Bilo bi neetično i neprofesionalno da kao predsjednik HND-a u ime HND-a komentiram odluke HND-ova Ocjenjivačkog suda koji u svim slučajevima radi autonomno i tako treba biti. Dakako, svatko drugi ima pravo javno iznijeti svoje mišljenje o bilo kojoj odluci o nagradama, pa i demonstrirati svoje nezadovoljstvo na način koji smatra primjerenim”, kazao je za Index Saša Leković, predsjednik HND-a.
 
Nekomentiranjem i neograđivanjem od ovakve u najmanju ruku skandalozne odluke HND-a, podržava se tako ne samo neprofesionalizam nego i neprimjerenost unutar javnog prostora u kojem PR Nove TV može slobodno poručiti: “Ivana Petrović dio je najjačeg informativnog tima u zemlji i naša cijenjena novinarka koja svoju profesionalnost, kvalitetu i predanost dokazuje kroz svakodnevni rad i izvještavanja s najvažnijih domaćih i svjetskih događanja. Njezino dugogodišnje novinarsko iskustvo i temeljito poznavanje materije čine je iznimnom stručnjakinjom u područjima kojima se, u svom novinarskom radu, bavi. Ponosni smo na svako priznanje i nagradu koji to dodatno potvrđuju.”
 
I tako se u lice nasmijati svim novinarkama i novinarima koji svoj posao nastoje raditi profesionalno, etično i u službi javnog interesa, a ne kako bi plašili gledatelje i gledateljice “mudžahedinima povratnicima iz Sirije”, kao što je to činila gospođa Petrović u eteru Nove TV prilikom izvještavanja za koje je dobila nagradu.

Pročitajte više