Živozidaš Bunjac ima novu ideju - ukidanje Ustavnog suda

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

SABORSKI zastupnik Živog zida Branimir Bunjac gostovao je jutros u studiju N1 televizije. Osvrnuo se na nedjeljni kongres u Lisinskom, prvi u povijesti stranke, na to da ljudi Živi zid smatraju populističkom strankom, ali i na situaciju vezanu za NATO i Europsku uniju.
 
"Čudi me da je javnost shvatila da smo ambiciozni tek u nedjelju. Mi nismo ništa novo rekli na Kongresu što nismo rekli već prije sedam godina. Možda su tek sada postali svjesni toga", rekao je Bunjac u uvodu.
 
"Živi zid ima potpuno jasan program i ideje, sve je definirano do najsitnijeg detalja. Pokazali smo da smo riješili i kadrovska pitanja, samo predstoji realizacija. Hrvatska se nalazi pred ozbiljnim promjenama", odgovorio je Bunjac na pitanje je li Živi zid populistička stranka bez ideologije.
 
Vjeruje li Bunjac da će Živi zid moći formirati jednostranačku vladu?
 
"Da ne vjerujem, ne bih se time bavio. Živi zid je jedina prava oporba u zemlji. To je lako dokazati. Razgovarajte s predsjednicima svih drugih stranaka, svi će biti za EU, NATO, dužničko ropstvo... Jedini tko se tome protivi smo mi. Velika većina građana podržava naše ideje", samouvjeren je saborski zastupnik.
 
Živi zid se kloni ideoloških ideja. Zašto je to tako?
 
"Svako je pitanje bitno, ali jednostavno morate izdvojiti prioritete koji su ključni za oporavak društva. Meni je nevjerojatno da me fizičar podučava povijesti, a ja sam doktor povijesti. Mi itekako imamo stav, ali nismo zbog toga ovdje. Zaključcima Vijeća za prošlost neće se riješiti problemi poput ovršenih, blokiranih, pravosuđa... Mi se zalažemo za dobrosusjedske odnose, proglašenje trajne neutralnosti i promoviranje mira, izbjegavanje konflikata i blokovske podjele. To nam nije potrebno", kazao je Bunjac.
 
Zašto je Živi zid ostao po strani kad je u pitanju Istanbulska konvencija?
 
"Zato što ta pitanja odgovaraju HDZ-u i SDP-u koji žele stvarati podjele. To je cesta bez kraja. Istanbulska, 'Za dom spremni', Vulin, Krstičević... O tome možete raspravljati do sudnjeg dana. Hrvatske građane zanimaju egzistencijalna pitanja. Što se promijenilo nakon što je promijenjeno ime jednog trga? Sjeća li se danas itko toga? Zašto onda takva medijska hajka?" pita se.
 
Živi zid ima jasan stav prema pozdravu "Za dom spremni".
 
"Mi smo se jasno izjasnili. Dovoljno je da potražite na internetu. Prenaglašuje se to pitanje, nemojte nas iz Živog zida stavljati u taj kontekst. Nas pitajte kako Hrvatsku napraviti boljim mjestom za život. Ovakva pitanja pitajte GLAS i HRAST, možete s njima o tome do mile volje", jasan je Buljac.
 
Monetarna politika Živog zida? Smanjili biste poreze, ne želite euro, uveli biste poreze bankama...
 
"Hrvatska bi izgledala jako dobro. Došlo bi do rasta BDP-a i poštene preraspodjele novca i dobara i građani bi osjetili malo pravde nakon desetljeća lošeg života. Banke su rasle po stopi od 6 posto, a gospodarstvo 8 posto. Banke su iznosile milijarde iz zemlje dok su građani kopali po smeću. Ne bi se dogodilo ništa loše, konačno bi netko počeo misliti na građane", uvjeren je Bunjac.
 
Je li Živi zid trusno područje?
 
"Potpuno smo stabilni, članstvo je složno, nema nikakvih zastoja ni poteškoća i idemo prema svom cilju", nastavlja Bunjac samouvjereno.
 
O izlasku iz EU-a i NATO-a također ima jasan stav.
 
"Ulazak u EU donio je puno štete. Potpuno je propala poljoprivreda. Hrvatska je korumpiranija danas nego prije ulaska u EU. Mi 2020. moramo početi prodavati poljoprivredno zemljište. Pristali smo bušiti Jadran. Postat ćemo stranci u vlastitoj zemlji", smatra Bunjac i zaključuje kako je Europska unija postavljena tako da iskorištava nove članice u korist velikih gospodarstava.
 
Pravosudnom reformom mislite ukinuti Ustavni sud?
 
''Ovakav Ustavni sud zaslužuje preispitivanje, možda i ukidanje.''

Pročitajte više