Sindikati najavili veliki prosvjed u Zagrebu, po gradovima tradicionalno grah. Gdje ćete vi biti?

Foto: PIXSELL/Hrvoje Jelavić/Damir Špehar
 
VRIJEME sutra će biti, prema podacima DHMZ-a, pretežno sunčano uz postupni porast naoblake sa zapada, a poslijepodne je u unutrašnjosti lokalno moguć poneki pljusak. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, u Slavoniji i Dalmaciji i jugoistočni, a duž obale ponegdje sjeverozapadni, osobito poslijepodne.
 
Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 9 do 14, ponegdje u gorju malo niža, a na Jadranu između 14 i 19 °C. Najviša dnevna uglavnom između 22 i 27, na krajnjem istoku malo viša. Čini se idealno za dan provesti vani.
 

Prosvjed u Zagrebu
 
Svakog Prvog maja tradicionalno se, najčešće u Zagrebu, održava veliki prosvjed u organizaciji sindikata. Ove godine prosvjed se održava pod nazivom "Za reforme, za ljude", okupljanje je u 10:30 sati ispred Radničkog doma (Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2), a povorka kreće u 11 sati, Šubićevom pa Maksimirskom ulicom do Parka Maksimir.
 
Kako je najavljeno, prosvjednicima u Zagrebu pridružit će se i prosvjednici iz drugih krajeva Hrvatske koji će organizirano autobusima doći u Zagreb iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Siska, Slavonskog Broda i Osijeka.
 
Iz SSSH-a objavili su i kako će se Međunarodni praznik rada prosvjedno obilježiti i u Splitu na Marjanu, te u Karlovcu, tradicionalnom biciklijadom.
 
"Tražimo reforme za ljude - reforme koje idu u korist svih građana, a ne samo kapitala i privilegirane 'elite', reforme koje će osigurati kvalitetniji život i ostanak ljudi u Hrvatskoj", poručuju iz SSSH-a.
 
Njihovi zahtjevi su sljedeći, prenosimo ih s njihove stranice:
 
I. ZA PRAVEDNE PLAĆE I BOLJE UVJETE RADA
 
Pravedna raspodjela i preraspodjela društvenog bogatstva - smanjivanje nejednakosti boljim sustavom kolektivnog pregovaranja i pravednijim poreznim sustavom, što će pozitivno utjecati i na demografiju, pravednija raspodjela novostvorene vrijednosti između profita i plaća, smanjivanje jaza u plaćama muškaraca i žena, prestanak prelijevanja nacionalnoga bogatstva u privilegije i povlastice koje ne proizlaze iz rada.
 
Povećanje plaća u privatnom i javnom sektoru - poticanje kolektivnoga pregovaranja, osnaživanje domaće potrošnje, jačanje nacionalne ekonomije te podizanje životnog standarda građana.
 
Povećanje minimalne plaće - na najmanje 50 posto prosječne, te sprečavanje njene zloupotrebe.
Stvaranje zdravih i kvalitetnih radnih mjesta - suzbijanje nezakonite upotrebe nestandardnih oblika ugovora o radu, bolje ciljanje mjera aktivne politike zapošljavanja i poticanje otvaranja sigurnih, dobro plaćenih radnih mjesta, jamčenje slobode sindikalnog organiziranja, adekvatne zaštite na radu, primjerenih uvjeta rada te bolje usklađivanje privatnog i profesionalnog života.
 
II. ZA DOSTOJANSTVENU STAROST
 
Snižavanje dobi za odlazak u mirovinu - ukidanje zakonske odredbe o povećanju dobi na 67 godina i postepeno snižavanje dobi umirovljenja sukladno rastu društvenog bogatstva.
 
Penaliziranje poslodavaca, a ne radnika - protiv povećanja penalizacije radnika zbog prijevremenog umirovljenja, zato što to, u pravilu, nije njihov dobrovoljni izbor, nego počesto rezultat diskriminacije starijih radnika od strane poslodavaca.
 
Uvođenje reda u prihode mirovinskog sustava - održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina osigurati suzbijanjem sive ekonomije uključujući neprijavljeni rad, nadzorom nad primjenom zakona i kolektivnih ugovora, rastom zaposlenosti i plaća te razdvajanjem radničkih i povlaštenih mirovina u zasebne fondove.
 
Povećanje mirovina umirovljenicima - utvrditi model pravednijeg određivanja i usklađivanja vrijednosti mirovina, koji će spriječiti pad njihove kupovne moći i podići udio u prosječnoj plaći te poboljšati materijalni status umirovljenika.
 
III. ZA KVALITETNO OBRAZOVANJE KAO TEMELJ RAZVOJA I BUDUĆNOSTI
 
Stavljanje učenika i studenata u središte reforme - reformu koncipirati i provesti zbog mladih i društva u cjelini, o čemu je nužno postići politički i društveni konsenzus.
 
Podizanje kvalitete obrazovanja na svim razinama - provedba Cjelovite kurikularne reforme, promjena metoda poučavanja, modernizacija i integracija sveučilišta, ukidanje školarina i svih oblika upisne politike prema statusnim kriterijima.
 
Razvijanje društva znanja povećanjem izdvajanja za obrazovanje i znanost te istraživanje i razvoj - osiguranje napredovanja nastavnika, povećanje materijalnih izdvajanja nužnih za provedbu reformi te povećanje udjela BDP-a za istraživanje i razvoj na najmanje 1,5 posto.
 
Bolje povezivanje obrazovnog sustava i tržišta rada - uvođenje prakse tijekom školovanja a ne po završetku, uspostava efikasnog sustava obrazovanja i osposobljavanja odraslih te priznavanje i vrednovanje prethodnog učenja.
 
IV. ZA EFIKASAN JAVNI ZDRAVSTVENI SUSTAV DOSTUPAN SVIMA
 
Jačanje javnog zdravstva, zaustavljanje komercijalizacije usluga i privatizacije primarne zdravstvene zaštite - javno zdravstvo mora ostati javno, temeljeno na društvenoj solidarnosti te humanističkim vrijednostima jednakosti, digniteta i profesionalne etike, jačati preventivnu medicinu razvojem primarne zdravstvene zaštite i razviti sustav koji će privući i zadržati vrhunske stručnjake.
Osiguranje pravodobnosti i dostupnosti usluga, uključujući inovativnih lijekova, svim građanima - neovisno o socijalnom statusu i mjestu stanovanja.
 
Unapređivanje zdravstvenog sustava - provesti cjelovitu informatizaciju, standardizirati usluge i bolje organizirati sustav za korisnike (pristup zdravstvenoj zaštiti vodeći računa o profesionalnim i drugim obvezama korisnika).
 
Uvođenje metodologije praćenja odnosa troška i učinka odnosno zdravstvenih ishoda - građani financiraju javno zdravstvo te za uloženi novac očekuju najkvalitetniju skrb.
 
V. ZA UČINKOVITO PRAVOSUĐE I JAVNU UPRAVU TE VRAĆANJE POVJERENJA GRAĐANA U INSTITUCIJE
 
Osiguranje brzog i efikasnog pravosuđa - doista neovisno, stručno, depolitizirano i nekorumpirano sudstvo, u kojem suci poznaju i dosljedno primjenjuju zakone i ratificirane konvencije i u kojem sudski sporovi završavaju u razumnom roku.
 
Stručno i depolitizirano upravljanje - očuvati institucionalnu memoriju jačanjem stručnosti i kontinuiteta kadrova, državnim institucijama osigurati potrebnu logistiku, depolitizirati upravljanje javnim poduzećima postavljanjem stručne, a ne politički podobne uprave i stati na kraj korupciji.
 
Reformiranje teritorijalnog ustroja i bolje upravljanje - broj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave smanjiti na prihvatljiv i održiv broj prema objektivnim kriterijima, podići kvalitetu javnih politika i normativnog planiranja te jačati socijalni dijalog i postići društveni konsenzus o ključnim gospodarskim, socijalnim i ekološkim pitanjima.
 
Suzbijanje korupcije i sprječavanje sukoba interesa - demontaža usustavljene korupcije podići će BDP najmanje za 2 posto, a sprječavanje sukoba interesa zaustaviti nepotizam i šansu dati najstručnijima i najsposobnijima.
 
VI. ZA PROMJENU ODNOSA PREMA EUROPSKOJ UNIJI I UNUTAR NJE - EUROPA ZA GRAĐANE!
 
Razvoj autentičnog odnosa prema Europskoj uniji - na temelju vlastite procjene interesa hrvatskih stanovnika, umjesto nekritičkog preuzimanja gotovih recepata koje nam propisuju ili europski birokrati koji ne poznaju hrvatske okolnosti ili ih skriveni iza EU institucija, zapravo u biti propisuju oni krugovi u zemlji koji s interesima narodne većine nemaju nikakve veze.
 
Reformiranje EU i eurozone - prije bilo kakvog ulaska u čvršće europske integracije, a pogotovo u eurozonu, potrebno je zahtijevati bitne reforme Europske unije, a pogotovo europske zone, od onih koji od nas, nekad s pravom ali ponekad i ne, zahtijevaju provođenje i dobrih i loših reformi.
Oživljavanje europskog socijalnog modela - socijalnoj dimenziji EU dati jednaku važnost kao i ekonomskom upravljanju, a Europski stup socijalnih prava provesti konkretnim mjerama u svim zemljama kako bi i europske reforme išle u korist ljudi!
 
Grah u Maksimiru
 
Od 9:30 ujutro održava se i program u Maksimiru gdje će se, tradicionalno, dijeliti grah. Pogledajte što će se sve događati.
 
GLAVNI ULAZ U PARK MAKSIMIR
 
podjela karanfila
09,30 - 10,00              Puhački orkestar ZET-a, Zagrebačke mažoretkinje, KUD BUKOVAC
10,00                          povorka do pozornice
 
LIVADA U PARKU MAKSIMIR
 
10,00 - 18,00             podjela graha
 
VIDIKOVAC
 
12,00 - 13,00             PUHAČKI ORKESTAR ZET-a
13,00 - 13,45             LIMENA GLAZBA DVD MORAVČE
13,45 - 14,30             PUHAČKI ORKESTAR HKUD ŽELJEZNIČAR
 
POZORNICA (voditelj programa DARKO JANEŠ)
 
10,00 - 10,20             DJ
10,20 - 10,30             DOLAZAK POVORKE
                                    ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE
                                    PUHAČKI ORKESTAR ZET-a
10,30 - 10,40             KUD BUKOVAC
10,40 - 11,00             MIRKO ŠVENDA ŽIGA
11,00 - 12,00             MIRO UNGAR
12,45 - 13,00             KUU STARO BRESTJE
13,00 - 13,30             DJEČJI ZBOR MALI SESVEĆANI
13,30 - 14,00             KUD KLAS PODSUSED
14,00 - 14,30             DJEČJI ZBOR KIKIĆI
                                    TEEN ZBOR GENIJALCI
14,30 - 15,00             HKUD PRIGOREC MARKUŠEVEC
15,00 - 15,30             SLAVUJI
15,30 - 17,00             ZDRAVKO ŠKENDER
17,00 - 18,00             DJ
 
Brojni Zagrepčani dan će provesti na Bundeku ili Jarunu uz roštiljanje. 
 
Kako će biti u drugim gradovima, prenosimo s portala mirovina.hr.
 
Osijek
 
Međunarodni praznik rada u Osijeku bit će tradicionalno obilježen na lijevoj obali Drave, kod amfiteatra. Okupljane će od jutarnjih sati zabavljati tamburaški sastav Foršpil, a za građane su spremili 2500-3000 porcija besplatnog graha.  Grah će za ovu prigodu pripremiti Udruga majstora kotlića.
 
Virovitica
 
Grad Virovitica i Turistička zajednica grada Virovitice i ove godine pozivaju vas na proslavu Međunarodnog praznika rada u utorak, 1. svibnja, na Virovitičkim ribnjacima. Obilježavanje Međunarodnog praznika rada započet će tradicionalnom budnicom Gradske glazbe ulicama Virovitice. 

Od 9 sati, u dvorištu Palače Pejačević, zaprimaju se prijave za Virovitičku biciklijadu koja će, predvođena Gradskom glazbom i pod voditeljskom palicom Mije Pavelka – Mikeša, u 10 sati krenuti prema ribnjacima.
 
Početak zabavnog programa na ribnjacima očekuje se od 11 sati, uz besplatan grah i piće, tradicionalne Igre starih sportova te nastupe Gradske glazbe i Mažoretkinja Gradske glazbe Virovitica, Megasound benda i KUD-a Virovitica.
 
Sisak
 
Grad Sisak organizira dvodnevnu proslavu Međunarodnog praznika rada u Perivoju Viktorovac. Program će početi u ponedjeljak, 30. travnja, kada će s početkom u 21 sat nastupiti grupa Jinx.
 
U utorak, 1. svibnja u ranim jutarnjim satima je tradicionalna budnica Građansko željezničarske glazbe po gradskim ulicama. Nakon toga u Perivoju Viktorovac u 10 sati počet će kulturno-umjetnički program tijekom kojeg će nastupiti brojni KUD-ovi, a oko 12.30 sati je besplatna podjela tradicionalnog prvosvibanjskog graha. Bit će postavljeni i štandovi s prigodnom prodajom, a sve posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i zabava za najmlađe.
 
Rijeka
 
Manifestacija “Proslava praznika rada – 1. Maj” održat će se 01. svibnja 2018.g. od 11:00 do 17:00 sati na Trgu Belveder. Za sve posjetitelje su osigurali besplatni gurmanski grah, glazbu i kutak za najmlađe. U glazbenom dijelu očekuje nas nastup Lucky benda, te Glazbeno društvo Spinčići koji će nam se nakon odsviranih prvomajskih budnica, pridružiti na Trgu.
 
Cjelodnevni program i druženje, uz preko 1.000 porcija besplatnog graha s kobasicama, pancetom i dimljenom vratinom, te besplatno točenje pive, organizirao je Grad Kastav. 
 
Pula
 
"I ove godine ova višednevna manifestacija donosi brojna događanja i različite programe namijenjene svim našim sugrađanima. Ukupno je riječ o 48 programa, odnosno 15 programa više nego prošle godine, a očekuje nas čak 23 glazbeno-scenska događaja", kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.
 
Na Trgu Portarata obilježit će se proslava Međunarodnog praznika rada, a nastupit će KUD – SAC Lino Mariani i Puhački orkestar Grada Pule. Nakon polaganja vijenca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine, program će se nastaviti u Park šumi Šijana uz popratni zabavni program.

Tako će građani imati priliku igrati turnir u pljoćkanju, jesti grah, a u 17.00 sati će započet turnir u nogometu.
 
Split
 
Splitski SDP i Nova ljevica zajedno će organizirati proslavu Međunarodnog praznika rada 1. svibnja na Peristilu, najavili su u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur i predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina.
 
''Ovaj prvomajski skup na Peristilu bit će politički skup splitskoga SDP-a i Nove ljevice. Mi želimo vratiti crvenu boju na 1. maj i poslati na taj datum jasne poruke tako da se 1. maj ne svede isključivo na određeni folklor'', rekao je Kotur. Dodao je kako će događaj biti svečan, s govorima, pjesmama i zastavama.
 
Gdje ćete vi biti sutra? Odgovorite na pitanje u našoj anketi, a u komentarima možete i opisati što ćete raditi.

Pročitajte više