Najmanje 47 ljudi utopilo se u Kongu bježeći od borbe između vojnika i bandita

Screenshot: YouTube/Voxafrica UK

NAJMANJE 47 civila utopilo se na sjeverozapadu Demokratske Republike Kongo. Njihov brod prevrnuo se dok su bježali od sukoba između vojnika i naoružanih muškaraca koji su prešli granicu iz susjedne Republike Kongo, rekao je u petak guverner pokrajine Južni Ubangi, Joachim Taila Nage.
 
Preopterećeni riječni brod prevrnuo se u utorak na rijeci Ubangi koja dijeli dvije zemlje dok su stanovnici grada Dongo bježali od borbi između vojnika i "bandita" iz plemenske milicije, prenosi Reuters.
 
Panika zbog dolaska vojske
 
Panika u Dongu potaknula je stanovnike na bijeg prema Kongu nakon što su odmetnici napali jedan vojni položaj i ranili nekoliko vojnika. Četiri svjedoka su agenciji France-Presse rekli da su nakon sukoba u nedjelju vidjeli tijela dvojice vojnika i četvorice napadača ubijenih vatrenim oružjem.
 
Dolazak vojnih pojačanja izazvao je paniku među stanovnicima koji su krenuli prema Kongu. Stanovnici područja Dongo, koje graniči s Kongom i Srednjoafričkom Republikom, još se sjećaju nasilja povezanog s pobunom zajednice Enyele 2009. i operacija vojske Konga koja je ugušila pobunu 2010., pri čemu je 270 osoba poginulo, a 200.000 izbjeglo.
 
U DR Kongu su 23. prosinca ove godine predviđeni izbori za nasljednika predsjednika Josepha Kabile, koji je i dalje na toj funkciji iako je njegov drugi i posljednji mandat istekao 20. prosinca 2016. godine.

Pročitajte više