VIDEO U Peruu otkrivena masovna grobnica s ostacima 140 djece kojima su izvađena srca

Screenshot: Google Maps
 
ARHEOLOZI u Peruu otkrili su grobnicu staru oko 550 godina s ostacima više od 140 djece i 200 ljama, koja bi mogla biti mjesto najvećeg masovnog žrtvovanja u povijesti.
 
National Geographic objavio je u četvrtak da su arheolozi na sjevernoj obali Perua pronašli ostatke više od 140 djece i 200 mladih ljama, a čini se da se radi o mjestu najvećeg masovnog žrtvovanja u ritualu koji se odvio prije 550 godina.
 
"Nikada nisam očekivao da ćemo ovo pronaći. Mislim da ovo nitko nije očekivao", rekao je John Verano, fizički antropolog koji ima nekoliko desetljeća radnog iskustva u toj regiji.
 
Djeci dobi između 5 i 14 godina izvađena srca
 
Arheološko nalazište gdje je otkrivena grobnica ranije je bilo poznato pod imenom Huanchaquito-Las Llamas, a nalazi se u blizini mjesta na popisu UNESCO-ove svjetske baštine Chan Chan.
 
U vrijeme kada je izvršen ritual žrtvovanja područje je bilo pod vlašću manje poznatog carstva Chimu. Na kraju stoljeća carstvo je palo pod vladavinu poznatijeg carstva Inka.
 
Prema stanju ostataka čini se da su djeci tijekom rituala uklonjena srca. Djeca su bila u dobi između pet i 14 godina. Istraživanja na nalazištu se nastavljaju.
 
  

Pročitajte više