Sedam pitanja i odgovora o Billu Cosbyju

Foto: Hina/EPA
 
BILLA Cosbyja je porota u Pennsylvaniji osudila za seksualni napad, nakon što su ga deseci žena optužili za napastovanje i silovanje kroz dugi niz godina. 
 
Osuđen je, međutim, za seksualno zlostavljanje samo jedne žene - bivše košarkašice Andree Constand. BBC donosi sedam odgovora na najvažnija pitanja o Cosbyju.
 
>> Bill Cosby podivljao na sudu nakon što je proglašen krivim za silovanje
 
Tko je Bill Cosby?
 
Bill Cosby je, naravno, američki komičar i glumac najbolje poznat po svojoj ulozi oca u televizijskoj hit-seriji The Cosby Show koja se emitirala od 1984. do 1992. i koja je bila veliki hit u SAD-u i diljem svijeta. U jednom trenutku bio je najplaćeniji glumac u SAD-u, a The Cosby Show su TV-kritičari opisali kao ''transformativan komad američke kulture''.
 
Zbog čega mu se sudilo?
 
Cosby je bio na suđenju zbog tri slučaja nedoličnog napada za koji ga je optužila bivša televizijska kolegica Andrea Constand. Osuđen je za sva tri slučaja. Constand je opisala kako ju je Cosby, kojeg je doživljavala kao ''mentora i prijatelja'' i koji ju je 2004. pozvao u svoju kuću kako bi razgovarali o njenoj karijeri. Tamo ju je, tvrdi, drogirao i silovao. 
 
Constand je s Cosbyjem postigla sudsku nagodbu 2006. s odštetom u neutvrđenom iznosu, ali tužitelji su lani ponovno otvorili njen slučaj, nakon što su druge žene izišle u javnost s optužbama. Za razliku od njih, njen slučaj nije pao u zastaru.
 
Za što je još optužen?
 
Protiv Cosbyja su u drugim saveznim državama podignute tužbe zbog klevete jer je žene koje su ga optužile nazvao lažljivicama. Gotovo 60 žena optužilo ga je za seksualni napad, a njih 35 ispričale su svoje priče za New York Magazine 2015. 
 
Primjerice, žena po imenu Judy Huth optužila je nekad slavnog, a sada osramoćenog i ozloglašenog glumca da ju je zlostavljao kad je imala samo 15 godina, natjeravši je da mu pruži oralni seks u Playboy vili u Los Angelesu.
 
25-godišnja manekenka Chloe Goins također ga je tužila zbog seksualnog napada u Playboy vili 2008. Međutim, tužitelji su odbacili njenu kaznenu prijavu.
 
Kako se Cosby branio?
 
Cosby tvrdi da su seksualni odnosi koje je imao s navedenim ženama bili dobrovoljni. U slučaju Andree Constand tvrdi da mu nikad nije rekla ne, iako je priznao da mu nikad nije rekla ni da. Naravno, pritom je zanemario činjenicu da ju je prethodno drogirao. 
 
Cosby tvrdi da je siguran da njegovo ponašanje nije bilo silovanje. Tužiteljstvo ga je opisalo kao ''neapologetskog, bezbrižnog plejboja koji je koristio kombinaciju slave, očitog opreza i moćnih sedativa u kalkuliranom proganjanju mladih žena'', prenosi The New York Times.
 
Suđenje je bilo poništeno i ponovljeno. Zašto?
 
Prvo suđenje završeno je na proljeće prošle godine, ali je poništeno. U drugom suđenju sudac je dopustio da tužiteljstvo i obrana prilože nove dokaze, uključujući svjedočanstva drugih žena koje optužuju Cosbyja. Tužiteljstvo je tako moglo uspostaviti uzorak njegovog ponašanja.
 
Je li pokret #MeToo prevagnuo kod porote?
 
Otkad na prvom suđenju porota nije uspjela donijeti jednoglasnu presudu, Ameriku je zapljusnuo cijeli niz optužbi za napastovanje i silovanje slavnih ličnosti iz filmske, televizijske i medijske industrije. 
 
Porota je na novom suđenju dobila upute da donese odluku samo na temelju činjenica u ovom slučaju. Ali, kako piše BBC, za njih je zasigurno bilo teško ignorirati novu klimu u kojoj su se žene ohrabrile izići u javnost. Jedna od žena koja ga je optužila, Lili Bernard, možda je i najbolje opisala tu promjenu u društvenoj klimi: ''Pokret #MeToo pokazao je da su žene vrijedne toga da im se vjeruje.''
 
Što će se sad dogoditi s njegovom karijerom i baštinom?
 
Otkad su optužbe na račun Cosbyja počele pristizati prije nekoliko godina, njegov rad - uključujući TV emisije, filmove i stand-up performanse - povučen je s mnogih američkih mreža. Netflix i NBC su otkazali planirane projekte s njim, a odbacila ga je i njegova agencija.
 
Usto je izgubio i nekoliko počasnih titula i diploma. ''Njegova baština će zauvijek biti okaljana'', zaključio je komičar i producent Larry Wilmore u članku za Los Angeles Times. 

Pročitajte više