Sve što trebate znati o carskom rezu

 Foto: 123RF

CARSKI rez zahtijeva ogromnu količinu hrabrosti i snage, piše Brightside.com
 
Stoga, ako ste majka koja je svoju bebu rodila carskim rezom, želimo vas potaknuti da ponosno nosite svoj "znak sreće". Donosimo vam tri istine koje znaju samo žene koje su imale carski rez znaju.
 
1. Hrabro se suočavaju s posljedicama kirurške intervencije
 
Možda mislite da je carski rez uobičajena procedura, međutim on uopće nije bezazlen već se smatra ozbiljnom operacijom, koja kao i svaka druga operacija nosi rizike i za majku i za bebu. 
 
U ovoj situaciji čak je i očevima teško ako prisustvuju porođaju. Obično su sami i bez ičije podrške. Carski rez ne može biti bolji primjer koliko se majka žrtvuje da bi u naručje primila svoje dijete.
 
2. Ne znaju je li sve u redu dok ne napuste operacijsku salu
 
U slučaju carskog reza rizik ne prestaje s rođenjem djeteta. Kao i u svakoj operaciji, liječnici ne mogu utvrditi je li operacija uspjela sve dok se anestezija ne istroši. 
 
Osim toga, tu je i detalj koji malo ljudi zna. Tijekom C-sekcije majka je svjesna - ona ne osjeća bol, ali vidi sve što se događa u toku operacije. Majke ga opisuju kao veoma neugodan i traumatičan događaj.
 
3. Prolaze kroz post-carski oporavak kao prave heroine
 
Kad se dijete rodi, svijet majke vrti se oko bebe. U svakoj situaciji majka želi ugoditi svom djetetu. Ovo često iscrpljuje majku, jer je oporavak od carskog reza veoma težak, bolan i dugotrajan.  Međutim, majke na ovaj način ojačavaju. 
 
Majke se često ne obaziru na svoju bol, već usporedno s njom djetetu mijenjaju pelene, nose ih, ljuljaju, hrane i vole. 
 
Zbog toga se nikada nemojte osjećati manje vrijednom zbog toga što vašu bebu niste rodile prirodnim putem. Carski rez ipak nije lakši od prirodnog porođaja. 

Nemojte se osjećati manje vrijednom ni zbog ožiljka koji je ostao na vašem tijelu. On je samo znak da ste jaka i hrabra žena koja bezuvjetno voli svoje dijete. 

Pročitajte više