Prosvjednici u Engleskoj pokušali upasti u bolnicu zbog smrtno bolesnog dječaka

Screenshot: Twitter/Sky News

SKUPINA prosvjednika danas je u Liverpoolu pokušala ući u dječju bolnicu Alder Hey, piše BBC.
 
Razlog je taj što je Europski sud za ljudska prava (ECHR) odbio intervenirati u slučaju Alfieja Evansa, smrtno bolesnog 23-mjesečnog dječaka koji boluje od rijetke genetske bolesti zbog koje mu progresivno slabe mišići i zbog koje je priključen na aparate.
 
Okupilo se oko 200 ljudi
 
Oko 200 ljudi pojavilo se ispred bolnice i krenulo prema ulazu prije nego što su policajci formirali liniju i blokirali ulaz, piše BBC. Nakon što nisu uspjeli ući u bolnicu, prosvjednici su se povukli 100-tinjak metara i počeli skandirati: "Spasite Alfieja Evansa!" Nitko nije ozlijeđen ni uhićen.
 
 
Sud je dopustio bolnici da sama odluči što će učiniti
 
U kolovozu prošle godine Alfie je pretrpio teško oštećenje mozga i liječnici su još tada bili rekli da ne može biti izliječen te da je za njega najbolje da se isključe aparati koji ga održavaju na životu.
 
Alfiejeva obitelj tome se žestoko usprotivila i krenula u borbu za život dječaka. Njegovi roditelji Tom i Kate podnijeli su ECHR-u molbu za spašavanje svojeg djeteta, no dobili su odbijenicu i sudsku odluku da bolnica "može učiniti što je najbolje u interesu djeteta".
 
Bolest napreduje
 
Europski sud za ljudska prava svoju je odluku obrazložio navevši da je sve što Alfieju trenutno treba "dobra palijativna skrb koja će mu omogućiti da posljednje dane života provede u što većoj udobnosti".
 
Presuda je donesena na temelju stava bolnice Alder Hey, koja je utvrdila da je daljnje održavanje dječaka na životu "neobzirno, nepošteno i nehumano". Posljednji nalazi njegova mozga pokazali su da je većina bijele moždane tvari uništena.

Pročitajte više