UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Domoroci linčovali Kanađanina u Peruu

Screenshot: CBC

POLICIJA u Peruu istražuje ubojstvo kanadskog državljanina koji je linčovan u zabačenoj regiji Amazonije. 
 
Policija je pronašla tijelo Sebastiana Woodroffea (41) u subotu, pokopano u blizini mjesta na kojem je domorodačka šamanka Olivia Arevalo (81) ubijena nekoliko dana ranije. Domoroci su za ubojstvo svoje šamanke, koja je upucana u četvrtak, optužili upravo Kanađanina. 
 
Woodroffe je Kanađanin iz grada Courtenaya na istočnoj obali Vancouver Islanda u Britanskoj Kolumbiji. Kanadska televizija CBC citirala je Woodroffeovog prijatelja Yarrowa Willarda koji je rekao da je ovaj putovao u Peru u više navrata kako bi eksperimentirao s ayahuascom, halucinogenom drogom koja se na tom području koristi kao dio iscjeliteljskih ceremonija.
 
''Woodroffe je bio nježna osoba koja je pokušavala naći prosvjetljenje i dublji smisao'', rekao je Willard za ubijenog prijatelja, prenosi BBC.
 
 
Kanađanin otišao u Amazoniju kako bi bio šegrt šamanu
 
Kanadski portal Canoe.com izvještava da je Woodroffe išao u peruansku regiju Ucayali, duboko u prašumi, kako bi bio šegrt biljnom iscjelitelju iz domorodačkog plemena Shipibo. Planirao je postati terapeut za ovisnost uz pomoć halucinogenih lijekova.
 
Policija je pokrenula potragu za Kanađaninom nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka na kojoj ovaj leži u lokvi, stenjući u bolovima, dok mu neidentificirani muškarac stavlja konopac oko vrata i vuče ga za sobom. Grupa lokalnih mještana stoji sa strane i promatra. Woodroffeovo tijelo uskoro postaje mlitavo, što sugerira da je umro.
 
Woodroffeovo tijelo pronađeno je u plitkom, neoznačenom grobu u subotu. Nad njegovim tijelom obavljena je forenzička analiza koja je pokazala da je umro od davljenja konopcem te da je uz to dobio i nekoliko udaraca po tijelu. 
 
 
Domoroci ga okrivili za ubojstvo šamanke pa ga linčovali?
 
Lokalni tužitelj i dalje istražuje nekoliko teorija o motivu njegova ubojstva, ali mediji pišu kako su ga seljaci krivili za ubojstvo Olivije Arevalo, jer je bio jedan od njenih klijenata. Arevalo je 
bila poznata šamanka u svojoj zajednici, kao i vrlo glasna zagovornica prava i kulture njene domorodačke zajednice. Usto, bila je vrlo dobar poznavatelj ayahuasce, zbog koje je Woodroffe i došao u Amazoniju. 
 
Ubijena je ispred svoje kuće u četvrtak, a ubojstvo je posebno razbjesnilo lokalnu zajednicu jer je samo zadnje u nizu ubojstava domorodačkih lidera posljednjih godina. Domoroci često zaobilaze policiju i uzimaju pravdu u svoje ruke kad je riječ o zločinima u njihovoj zajednici.
 
Ayahuasca, koju šamani u Amazoniji u spiritualne svrhe koriste stoljećima, posljednjih godina sve je popularnija među zapadnjačkim turistima koji dolaze u Južnu Ameriku sudjelovati u domorodačkim ritualima. Međutim, s ovom halucinogenom drogom povezano je više smrtnih slučajeva, kao što su onaj britanskog studenta Henryja Millera u Kolumbiji 2014. i Novozelanđanina Matthewa Dawson-Clarkea lani. 

Pročitajte više