Uhićen splitski fratar osumnjičen za pedofiliju, kaže da je "prijateljski" dirao djecu

Foto: Index/123rf

SPLITSKA policija uhitila je 78-godišnjeg fratra samostana Svetog Frane osumnjičenog za pedofiliju. Ispitan je kao osumnjičenik te potom pušten na slobodu. Policija će sastaviti izvješće te ga poslati Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

>> Fratra osumnjičenog za pedofiliju ispitat će policija, ali prekasno jer je sve u zastari


Spasit će ga zastara?


Zasad sve upućuje da su kaznena djela u zastari, tj. da je prošlo previše vremena od njihovog počinjenja, no kako doznajemo od izvora bliskog istrazi, sve će se vrlo detaljno ispitati, a provjerit će se i drugi gradovi u kojima je služio osumnjičeni fratar. 

Policija se u ovaj slučaj uključila nakon što je Nadbiskupija splitsko-makarska u svom odgovoru Indexu priznala da je fratar suspendiran i da se pred crkvenim sudom vodi istraga. Crkveni istražitelj dolazi iz iste franjevačke provincije kao i osumnjičeni fratar, a Indexu na upit nisu odgovorili jesu li završili sa svojim postupkom i do kakvih su zaključaka došli. 

"Dodiri su bili prijateljski"

Kako neslužbeno doznajemo, osumnjičeni fratar aktivno se branio na ispitivanju u policiji, i to tvrdnjom da nije počinio nikakvo kazneno djelo. Dodiri su bili prijateljski, a ništa drugo nije se ni dogodilo, ustvrdio je osumnjičeni fratar. 

Crkvena istraga obuhvatila je tri slučaja, a policiji su se javili još neki oštećenici. Nedjela su se dogodila davno, prije dvadesetak godina kada su oštećenici bili maloljetnici. Zlostavljanja nisu prijavili policiji, nekima ni roditelji ne znaju što im se dogodilo. Premda je Crkva još 2011. godine bila upoznata s jednim slučajem, nikakva istraga nije pokrenuta, niti je slučaj prijavljen "civilnim" vlastima. 

Pročitajte više