Plenković nakon potpisivanja ugovora za Pelješki most: Za par godina jug Hrvatske će biti povezan

Foto: Hina

NAKON potpisivanja ugovora za izgradnju Pelješkog mosta, u Dubrovniku su pred kamere stali predstavnici vlade, Hrvatskih cesta, kineske kompanije i lokalni čelnici, a medijima se obradio premijer Andrej Plenković.

"Želim čestitati prije svega hrvatskim cestama koje su danas potpisale ugovor o izgradnji Pelješkog mosta. Riječ je o velikom projektu kojim ćemo povezati kopno. Za nekoliko godina jug Hrvatske bit će povezan. Tim povezivanjem i gospodarstvo i turizam dobivaju novu dimenziju",  rekao je Plenković.

Dodao je i da je "velika činjenica da je ovaj projekt uspio dobiti 357 milijuna eura nepovratnih EU sredstava".


"Činjenica da je na javnom natječaju izabrana kineska korporacija s iznimno velikim iskustvom u ovakvim projektima otvara mogućnost za još veću suradnju Hrvatske i Kine", kazao je Plenković. Na pitanje novinara o žalbi austrijske tvrtke Strabag rekao je da jekineska tvrtka je na transparentnom natječaju dobila ovaj posao, a da će "o žalbi će odlučivati sud, a ne vlada".

Plenković se osvrnio i na moguće probleme s Bosnom i Hercegovinom zbog izgradnje Pelješkog mosta.

"Most će se graditi na hrvatskom teritoriju, njegova visina omogućuje bih da neometano koristi luku Neum. Ovo je prilika i da pokrenemo hrvatske kompanije koje će vjerojatno biti partneri kineskoj tvrtki", rekao je Plenković.

"Zahvaljujem nadležnom ministru i svim političarima i stručnjacima koji su zadnjih 20 godina radili na ovome.
Hvala svima i čestitam na potpisivanju ovog ugovora", zaključio je Plenković.

Pročitajte više