5 prednosti vježbanja koje se ne tiču vašeg izgleda

 Foto: 123RF

OSIM što ćete uz pomoć treninga izgledati zdravije i ljepše, trebate znati da vježbanje ima pozitivne efekte i na vaše mentalno stanje.
 
Donosimo vam nekoliko razloga zbog čega trebate vježbati, a da to nije samo banalan razlog želje da izgledate lijepo. 
 
Čini vas pametnijima
 
"Vježbanje potiče stvaranje novih neuronskih mreža, a one pomažu da se bolje fokusiramo i da brže učimo", rekla je za britanski Metro osobna trenerica Hilary Rowland, koja se drži holističkog pristupa vježbanju i zdravom životu.
 
Poboljšava vam memoriju
 
"Vježbanje pozitivno djeluje na vašu memoriju. Osim što poboljšava sposobnost pamćenja, vježbanje je odlična prevencija protiv kognitivnog propadanja koje počinje već nakon 45. godine. Kad ste fizički aktivni, vaše tijelo proizvodi hormone i neurokemikalije koje usporavaju propadanja hipokampusa, regije mozga zadužene za pamćenje i učenje", objašnjava Rowland.
 
Pomaže kod nekih mentalnih problema
 
"Vježbanje nas čini sretnijima, jer se kad smo fizički aktivni u tijelu se luče endorfini. Studije su pokazale da vježbanje ima pozitivne efekte na opće stanje ljudi koji pate od depresije, tjeskobe i poremećaja pažnje. Uz to, vježbanje nam potiče samopouzdanje i pozitivno utiče na sliku koju imamo o vlastitom tijelu", kaže ona. 
 
Reducira stres
 
"Vježbanje nam pomaže da smanjimo stres, a kome to danas ne treba? Vježbate li redovito, u tijelu raste nivo norepinefrina, koji kontrolira odgovor našeg mozga na stres."
 
Čini vas kreativnijima
 
"Vježbanje može poboljšati vašu kreativnost samo dva sata nakon treninga", kaže Rowland.
Postoje brojne studije koje dokazuju da osobe koje redovito vježbaju imaju kreativniji pristup rješavanju problema od onih koje nemaju tu zdravu naviku. Osim toga, vježbanje nam podiže nivo energije, a što više energije imamo, to smo produktivniji u radu. 

Pročitajte više