Profesionalni trener otkriva koliko biste trebali vježbati da postignete željene rezultate

 Foto: 123RF

MA koliko brzo željeli dovesti svoje tijelo u formu, morate znati da je veoma bitno da svom tijelu date dovoljno odmora. Ovo savjetuje profesionalni trener Tom Mans.
 
"Tip fizičke aktivnosti zavisi od onoga što želite postići, od vaših sklonosti, ali i vaše kondicije, opreme kojom raspolažete, kao i od toga imate li neke stare ozljede ili kronične bolove. Važno je procijeniti koliko vremena tijekom tjedna možete posvetiti treningu", rekao je za britanski "Independent" personalni trener Tom Mans.
 
 
Koliko dana u tjednu trebate vježbati?
 
Ako niste baš "zaluđenik" u trening, vjerojatno u teretani provodite taman onoliko vremena koliko je neophodno da biste bili zadovoljni sobom. Međutim, Mans tvrdi da jedan ili dva treninga tjedno neće napraviti nikakvo čudo i da ćete se u tom slučaju morati zadovoljiti skromnijim rezultatima.
 
"Trebate trenirati bar tri puta tjedno želite li postići svoje fitnes ciljeve u razumnom roku, da budete zdravi, zategnuti i da skinete višak kilograma", objašnjava Tom.
 
Idealno bi bilo da trenirate četiri do pet puta tijekom tjedna, međutim nemaju baš svi luksuz da imaju toliko slobodnog vremena. Ali Mans kaže da tijekom tjedna ipak morate naći vremena za tri treninga. 
 
"To vas izlaže dovoljnoj fizičkoj aktivnosti tijekom tjedna koja će vaše tijelo natjerati adaptirati se novim zahtjevima koje pred njega postavljate - da postane snažnije, vitkije i gipkije."
 
Koliko dugo trebaju trajati treninzi?
 
Neki treneri su stava da možete postići mnogo ako efektno vježbate samo pola sata, no Mans kaže da ćete za primjetne rezultate ipak morati vježbati od 45 do 60 minuta. Prvih deset minuta trebate potrošiti na zagrijavanje i istezanje, a zatim bi trebali imati trening snage od 30 do 40 minuta. I pet do deset minuta iskoristiti na istezanje na kraju treninga. 
 
 
Možete li vježbati dva ili tri dana u nizu?
 
Najbolje bi bilo da pravite dan pauze između dvaju treninga, naročito ako radite vježbe snage.
 
"Možete vježbati dva dana uzastopno, ali tri je već previše", kaže Mans.
 
Ako mišićima ne date dovoljno vremena da se oporave, preopteretit ćete zglobove i tetive, što može dovesti do ozljeda ili početka upale mišića, što svakako želite izbjeći.
Međutim, u redu je i da vježbate i nekoliko dana u nizu i ne pravite pauze, ali tada morate aktivirati različite mišićne grupe iz treninga u trening.
 
Mans smatra da su kružni treninzi, tijekom kojih se na smjenu aktiviraju velike mišićne grupe, najbolji izbor za ljude koji vježbaju jednostavno da bi bili u formi, da bi izgledali lijepo i bili zdravi.
 
Koliko je važno dobro odspavati?
 
Ukratko: veoma.
 
"Za svakoga od nas, a naročito za ljude koji redovno vježbaju, jako je važno da svake noći spavaju sedam ili osam sati. Nakon napornog treninga, vašem tijelu potreban je san i dobar odmor da bi se moglo regenerirati, sagorjeti masti i 'izgraditi' oštećeno mišićno tkivo dok vi spavate", kaže Mans. 

Pročitajte više