Gospodo u crnom, svaka čast

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

SAMO DVA tjedna nakon što je napravio cirkus od utakmice polufinala Kupa između Dinama i Rijeke (3:0), Mario Zebec dobio je u ruke "derbi desetljeća" između Hajduka i Dinama u 31. kolu HNL-a u kojem su Zagrepčani slavili 2:1 i vjerojatno riješili prvenstvo.

Bila je to utakmica koju vjerojatno nijedan sudac u HNL-u nije želio suditi i HNS ju je jako hrabro dodijelio upravo Zebecu, čovjeku koji je dosad bio "bad news" na hrvatskim terenima.

No, iako su se samo čekale njegove pogreške, a krcati Poljud je svaku njegovu odluku popratio zvižducima, ni Hajduk ni Dinamo ne mogu mu prigovoriti nijednu riječ.

Rijetko koji hrvatski sudac je imao takav osjećaj za igru kao što je sinoć na Poljudu imao Zebec. U 12. minuti dao je žuti karton Borji Lopezu nakon što ga je dvaput prije toga upozorio da je na rubu kartona. Sjajno je reagirao i kod Caktaševa gola za 1:1. Doumbia je na centru srušio Juranovića, a Zebec je pustio prednost. U nastavku akcije Ademi ruši Gyurcsa na 25 metara od gola i Zebec daje Doumbiji žuti karton za prvi prekršaj, a Ademija upozorava da je - bilo dosta.

Nešto kasnije upozoreni Ademi dobio je žuti karton nakon prekršaja na centru, a četiri minute kasnije je opomenuo Rrahmanija zbog prekršaja na centru u situaciji kad je Hajduk krenuo u opasnu kontru.

Isto je "stradao" i Radošević u otvaranju drugog dijela, a praktički jedina sporna situacija bila je ona u 66. minuti kad je lopta u kaznenom prostoru pogodila Radoševića u ruku. No, Zebec je u suradnji s pomoćnicima odlično procijenio situaciju, nije bilo nikakve namjere igranja rukom, a Hajdukov veznjak ju je držao, kako se kaže, sasvim uz tijelo.

Do kraja susreta ispravno je dodijelio žuti karton i Fioliću, a pet minuta prije kraja pomoćni sudac je sasvim opravdano dosudio zaleđe Gyurcsa.

Zebec je od prve minute pustio nešto čvršću igru, ali ni u jednom trenutku nije dopustio da na terenu porastu tenzije ili da dođe do grubljih startova. U tome su mu pomogli igrači obje momčadi. Ne pamtimo kad je jedan derbi odigran ovako korektno od obje strane, osobito kad su u pitanju utakmice u paklenoj atmosferi Poljuda. Sve žute kartone pokazao je sasvim opravdano, a sreća je i da nije bilo puno spornih situacija.

U svakom slučaju: gospodo Mario Zebec, Borut Križarić, Dalibor Conjar, Goran Pataki, Igor Pajač i Dario Bel - svaka vam čast.

Pročitajte više