Deseti dan prosvjeda protiv vlade u Armeniji, deseci uhićenih

Foto: Hina/EPA 

VIŠE desetaka ljudi uhićeno je danas u armenskome glavnom gradu Erevanu, u prosvjedima protiv vlade koji traju deseti dan zaredom tijekom kojih su vlasti upotrijebile omamljujuće granate da bi rastjerale demonstrante.  
 
 
Pregovori između armenskoga premijera Serža Sargsjana, izabranog na tu dužnost ovoga mjeseca nakon deset godina na dužnosti predsjednika države, i oporbenog zastupnika Nikole Pašinjana, jednog od glavnih organizatora prosvjeda, propali su nekoliko sati ranije jer je Pašinjan ponovno pozvao premijera da odstupi. 
 
 
 
"Ovdje nije riječ o pregovorima ni o dijalogu - ovo je ucjena protiv zakonom izabranih vlasti", rekao je Sargsjan u izravnom prijenosu pregovora. 
 
Prosvjedi počeli ranije u travnju
 
Prosvjedi su počeli ranije u travnju zbog Sargsjanove ranije odluke da u svojstvu predsjednika ukine polupredsjednički sustav i zamijeni ga parlamentarnim. Njegov drugi i posljednji mandat predsjednika završio je u ožujku, a prosvjedima demonstranti upozoravaju na pokušaj njegova vječnog zadržavanja na vlasti.
 
Armenija se odvojila od Sovjetskog Saveza 1991., ali je i dalje ovisna o ruskoj pomoći i investicijama. Mnogi Armenci optužuju vladu za korupciju i loše vođenje gospodarstva koje se muči da prevlada naslijeđe centralnog planiranja.
 

Pročitajte više