Plenković nakon komemoracije odgovarao na neugodna pitanja

Screenshot: Index
 
NAKON komemoracije u Jasenovcu izjavu je dao premijer Andrej Plenković.  Uz Plenkovića komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu nazočili su i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanik predsjednice Republike Ivan Zvonimir Čičak, saborski zastupnici, članovi Vlade, diplomatskog zbora, predstavnici lokalne samouprave i drugi.
 

 
 
"Došli smo odati počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac i izrazimo pijetet žrtvama i njihovim obiteljima, isto tako da snažno osudimo zločinački režim, da damo počast žrtvama među kojima su bili i Židovi i Srbi i Romi i Hrvati i antifašisti. S naše strane radimo na tome da se podjele koje postoje pokušaju premostiti. Što se tiče mene, moje Vlade i našeg djelovanja, mislim da smo napravili jasne iskorake. I s te strane mislim da ćemo kroz dijalog s SNV-om i SABA-om i predstavnicima židovskih organizacija unaprijediti dijalog, razumijevanje i doći u situaciju da ovdje ponovno bude jedna, jedinstvena državna komemoracija jer žrtve Jasenovca to zaslužuju", naglasio je premijer u izjavi novinarima nakon državne komemoracije žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu.

Kazao je to nakon pitanja novinara koja je njegova poruka s obzirom na to da su i ove godine postojale tri komemoracije te da je i član vladajuće većine Milorad Pupovac na jučerašnjoj komemoraciji u organizaciji SNV-a i SABA-e bio kritičan i rekao kako nije postignut dogovor o jednoj komemoraciji.

"Mi prije svega vodimo dijalog, gospodin Pupovac je uostalom i član parlamentarne većine. Mislim da smo pokušali učiniti sve, barem što se Vlade tiče", kazao je premijer. Vlada je učinila sve, dodao je, da se izbjegne više usporednih komemoracija, a to što je do njih došlo, naglasio je, "nije dobro za društvo".
 
Predstavnik Ministarstva branitelja na proustaškom skupu nema veze s vladom
 
Činjenicu da je predstavnik ministarstva branitelja ranije bio na proustaškom skupu u Splitu u kojem se vijorila zastava s natpisom "Jasenovac - Za dom spremni", komentirao je time da vlada ima čvrst stav prema tome.
 
"Predstavnik ministarstva je tamo došao na poziv udruga iz Domovinskog rata i taj potez nije imao nikakve veze s našim određenjem i osudom ustaškog režima", kazao je Plenković.
 
Jandrokovićev povratak iz Srbije smatra dobrim potezom
 
Smatra da je predsjednik sabora Gordan Jandroković napravio dobar potez kad je prekinuo posjet Srbiji. 
 
"Ovdje je boravio predsjednik Srbije na kvalitetan način uz maksimalne mjere sigurnosti i uz poštovanje u posjetu. Hrvatska je Srbiji pružila ruku kako bi se poboljšali odnosi između dvije zemlje. Ono što je osuđeni ratni zločinac Šešelj napravio, vrijeđao hrvatsko izaslanstvo, oskvrnavio hrvatsku zastavu, odlazak hrvatskog izaslanstva je bio jedini ispravan potez. Mi istovremeno želimo smanjiti tenzije i otvoriti prostor za dijalog. Gospodin Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u posljednje vrijeme pridonosila tome. Stoga je ova poruka koju smo jučer poslali jedna poruka stava i odlučnosti Hrvatske da nećemo tolerirati takve poteze", kazao je Plenković.
 
Plenković: Vlada jasno osuđuje zločine u Jasenovcu

Komemoracija je bila prigoda, kazao je Plenković, da se još jednom izrazi pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima te da se, isto tako, snažno osudi zločinački režim i dade počast žrtvama među kojima su bili Židovi, Srbi, Romi, Hrvati i antifašisti.

"I s te strane Vlada jasno osuđuje te zločine i svojim djelovanjem želi raditi na jasnom određenju prema totalitarnim režimima, njegovati kulturu sjećanja i raditi na kulturi pomirbe", poručio je.

Na tom je tragu, dodao je, bio i rad Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima, stručnih ljudi različitih svjetonazora, koje je iznjedrilo određene preporuke.

"A taj dokument može poslužiti Hrvatskoj da gradi kulturu sjećanja i ovdje u Spomen području Jasenovac, kako bismo i kroz naš obrazovni sustav uputili važne poruke temeljnih vrijednosti novim generacijama", dodao je.
 
Komentirao Kolindin nedolazak
 
Novinari su ga pitali i pridonosi li podjelama to što predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nije nazočila državnoj komemoraciji, a Plenković je podsjetio da je predsjednica odala počast prije dva dana i da je na današnjoj komemoraciji bio njezin izaslanik. Na dodatno pitanje novinara je li to dovoljno, odgovorio je: "Ona sama može rastumačiti svoje poteze".

Premijer Plenković se nakon komemoracije upisao u knjigu dojmova Spomen područja Jasenovac.

Pročitajte više