KOMEMORACIJA U JASENOVCU Plenković nije rekao ništa, kći logoraša podigla šaku uz čelo

Foto: Index/Pixsell/Marko Lukunić

DANAS je u spomen području Jasenovac održana službena državna komemoracija. Uoči nje dogodio se incident.

>> Kći preživjelog logoraša u Jasenovcu nosila Titove slike pa podigla šaku u partizanski pozdrav


Naime, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci su uoči komemoracije u mjestu Jasenovac (ne na spomen području na kojem se održavala komemoracija) razvili zastavu HOS-a koja sadrži ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Tijekom komemoracije nije bilo govora političara već je održan program u kojemu su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici.

Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve, koju su molili katolički svećenik i muslimanski imam.

Treća komemoracija ove godine


Bila je to treća od tri komemoracije koje se odražavaju u spomen na jasenovačke žrtve.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u petak ujutro Spomen-područje Jasenovac i odala počast žrtvama, te u knjigu dojmova upisala da "Republika Hrvatska bespridržajno osuđuje zločine počinjene u tom logoru i s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove stradalnike".

U znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac u subotu je ispred spomenika Kameni cvijet u Spomen području Jasenovac, u organizaciji Saveza antifašista boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH)  i Srpskog narodnog vijeća (SNV), održana komemoracija u kojoj je sudjelovalo oko 1500 građana, a iz SABA RH i SNV-a opetovano su izrazili nezadovoljstvo što se u javnom prostoru tolerira ustaški pozdrav.

Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u RH dr. Ognjen Kraus istaknuo je u prošlu nedjelju na komemoraciji žrtvama bivšega koncentracijskog logora Jasenovac da se Vlada i Hrvatski sabor moraju pridržavati hrvatskoga Ustava, odnosno toga da je neustavan pozdrav "Za dom spremni".

Pogledajte snimke komemoracije:






Tijek događaja iz minute u minutu:

11:52
Polaganjem vijenaca završena je službena državna komemoracija žrtvama Jasenovca.

11:41
Došlo je vrijeme za polaganje vijenaca. Prvi su vijenac položili preživjeli logoraš Mile Vukmirović i Branka Nešić, kći preživjelog logoraša, koja na prsima nosi sliku Josipa Broza Tita. Ona je prilikom polaganja vijenaca prvo podigla pesnicu uz čelo (partizanski pozdrav), a potom se prekrižila. Opširnije...



11:35
Došlo je vrijeme za molitvu. Prvu će predvoditi katolički župnik iz Jasenovca, koji čita iz Evanđelja. Nakon toga, molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodi imam zagrebačke džamije.

11:34
Branka Nešić, kći preživjelog logoraša, na prsima nosi sliku Josipa Broza Tita, vođe antifašističkog partizanskog pokreta koji je oslobodio Jasenovac.



11:19 
Članovi zbora HNK izveli su pjesmu židovskih partizana, nakon čega je nastavljeno čitanje potresnog svjedočanstva preživjele logorašice Marijane Krvarić Amulić.

11:15
Jednom od sudionika komemoracije je pozlilo, najvjerojatnije zbog visoke temperature zraka. Vrlo brzo pojavili su se i djelatnici hitne, koji su mu pomogli i sklonili ga sa sunca.



11:06
Čita se potresno svjedočanstvo preživjele logorašice Marijane Krvarić Amulić.

11:08
Na komemoraciji je i jedan preživjeli logoraš iz Jasenovca.

11:03
Nakon izvođenja himne održana je minuta šutnja za sve logoraše stradale u Jasenovcu.

11:00
Komemoracija je počela izvođenjem hrvatske himne.

10:59
Kolona je došla do središta spomen područja, gdje će se održati komemoracija.

10:57
Nakon što je srpskom ministru obrane Vulinu zabranjen ulazak u Hrvatsku, u selu Mlaka kod Jasenovca se na pravoslavnoj liturgiji nije pojavio nitko iz srpske vlade. Opširnije...

10:55
Predsjednik sabora Gordan Jandroković je rekao kako se nada da je ovo zadnja godina s više kolona u Jasenovcu.

10:50
Kolona je prošla pokraj vijenaca koje su jučer ostavili predstavnici antifašista, Srba i SDP-a.



10:44
U koloni je malo ljudi, tek oko njih 200. Tu je i Ivan Zvonimir Čičak, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, koji je premijera dočekao na stazi od željezničkih pragova.

10:40
Službena povorka krenula je prema središtu spomen područja. Povorku predvode pripadnici osiguranja, a iza njih hodaju Plenković, ministri i predstavnici stranih veleposlanstava.

10:38
Mjere osiguranja su na visokoj razini, pa tako Savom patrolira i policijski čamac.



10:36
Stigla je i ministrica kulture Nina Obuljen.

10:30
Do spomen područja Jasenovac došli su i predsjednik sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

10:25
Kako doznaje Index, u mjestu Jasenovac dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci razvili su zastavu HOS-a na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni". Rekli su da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa.

10:15
U Jasenovac su stigli ministri Božinović, Štromar, Kuščević, Bošnjaković i Medved te predstavnici američke, poljske i američke ambasade. Od Keleminčevih ekstremista još uvijek nema ni traga ni glasa.



10:05
Srpski ministar Vulin, koji je najavio dolazak u Mlaku, selo pored Jasenovca, pa mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, komentirao je tu odluku hrvatskog Ministarstva. Opširnije...

9:50 Delegacije polako stižu u Jasenovac, među njima je i delegacija američke ambasade koja je nedavno oštro osudila ekstremistički performans Keleminčevih desničara, koji su u centru Zagreba mahali američkom zastavom i slavili Donalda Trumpa.

Pročitajte više