Sjeverna Koreja pozvana da potpiše globalni sporazum o zabrani nuklearnih testova

Foto: Hina/EPA 

SJEVERNA Koreja trebala bi razmotriti pristupanje globalnom sporazumu o zabrani nuklearnih testova kako bi formalizirala svoje nedavno obećanje da to više neće činiti, rekao je voditelj Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO), prenose agencije.

>> PREKID NUKLEARNIH POKUSA Što se krije iza neočekivanog poteza Kim Jong-una?
 
Izvršni tajnik CTBTO-a Lassina Zerbo pozvao je također druge važne zemlje da se pridruže tom sporazumu, uključujući SAD i Kinu. 
 
 
"Pravno obvezujući CTBTO sporazum jedini je način da se konsolidira moratorij na nuklearne testove i ključan je korak prema krajnjem cilju: svijetu slobodnom od nuklearnog oružja", poručio je u priopćenju, prenosi DPA.
 
Obustavljanje pokusa

Podsjetimo, sjevernokorejski mediji su objavili kako će Sjeverna Koreja odmah obustaviti nuklearne i raketne pokuse i zatvoriti nuklearni poligon za testiranje i umjesto u oružje ulagati u gospodarski rast i mir. Vijest je objavljena uoči planiranih summita s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama koje su, poput Japana i Kine, odmah pozdravile tu najavu Pjongjanga.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da zemlji višu nisu potrebni nuklearni pokusi niti testiranja interkontinentalnih balističkih projektila jer je ispunila svoj cilj razvoja nuklearnog oružja, prenijela je Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

Sjeverna Koreja "stvarat će povoljno međunarodno ozračje" za svoje gospodarstvo, "olakšat će bliske kontakte i aktivan dijalog" sa susjednim zemljama i međunarodnom zajednicom, prenosi agencija.

Time je Kim prvi put izravno iznio svoje stajalište o sjevernokorejskom programu nuklearnog oružja uoči planiranih sastanaka na vrhu s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom sljedeći vikend, odnosno s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom krajem svibnja ili početkom lipnja.

Washington i Seul pozdravili Kimovu odluku

Trump je odmah u subotu pozdravio najavu sjevernokorejskoga čelnika istaknuvši da se raduje sastanku s Kimom.

"Sjeverna Koreja je odlučila obustaviti sve nuklearne pokuse i zatvoriti glavni poligon za testiranje. Ovo je vrlo dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet - veliki napredak! Veselimo se sastanku s Kimom", poručio je Trump u poruci na Twitteru.
 
 
 
Sjevernokorejsku odluku pozdravila je i Južna Koreja, ocijenivši da je riječ o "važnom napretku" u denuklearizaciji Korejskoga poluotoka. "To će također pridonijeti stvaranju vrlo pozitivnog ozračja za uspjeh nadolazećeg skupa na vrhu sa Sjedinjenim Državama", priopćio je u subotu Predsjednički ured Južne Koreje.
 
Odluku pozdravio i UN
 
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je odluku Sjeverne Koreje o prestanku nuklearnih testova i lansiranju interkontinentalnih balističkih projektila, priopćeno je iz UN-a. "Radi se o pozitivnom iskoraku koji dorpinosi izgradnji povjerenja i mirne denuklearizacije Korejskog poluotoka", dodao je. 


Podsjetio je na predanost i podršku UN-a u ovom procesu te pohvalio uspostavu izravne telefonske linije između čelnika Sjeverne i Južne Koreje, a za što se nada da će pomoći izgradnji povjerenja i razumijevanja između dvije države.
 
Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo tu odluku
 
Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je u međuvremenu odluku Sjeverne Koreje da će odmah obustaviti nuklearne i raketne pokuse i pozvalo SAD i Južnu Koreju da smanje vojne aktivnosti u regiji, prenosi Reuters.
 
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ocijenio je pak da je ta odluka Sjeverne Koreje korak u pravom smjeru, ali i dodao da Pjongjang mora dopustiti potpuni uvid u svoj nuklearni i raketni program.
 
"Da bi se započeo ozbiljan politički proces prema potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, potrebno je međutim da Pjongjang provede specifične korake i dopusti uvid u cijeli svoj nuklearni i raketni program tako da se to može provjeriti", rekao je. "Ovaj zahtjev je u skladu s očekivanjima međunarodne zajednice."

Razvoj nuklearnog oružja potaknuo Kimov djed, a nastavio otac

Obećanje o obustavi razvoja nuklearnog oružja, a riječ je o programu koji je njegov djed potaknuo, a otac nastavio, važan je preokret u politici 34-godišnjeg korejskog diktatora, treće generacije komunističke dinastije koji je godinama isticao sigurnost i nuklearni arsenal svoje zemlje slaveći nuklearno oružje kao sastavni dio moći i nasljeđa sjevernokorejskog režima.

Zamrzavanje testiranja i obećanje zatvaranja nuklearnog pogona za testiranje ipak ne ispunjava potpuno zahtjev Washingtona da Pjongjang ukloni sve nuklearno oružje i projektile.

Kim želi pokazati da misli ozbiljno

Najavom promjene strategije sada, umjesto na skorašnjim planiranim summitima, Kim želi pokazati da misli ozbiljno prije početka razgovora o denuklearizaciji, smatraju stručnjaci.

"Sjeverni nuklearni pogon DPRK (Demokratske Narodne Republike Koreje, što je puni naziv komunističke države) bit će uklonjen kako bi se transparentno jamčila obustava nuklearnih testiranja", izvijestila je KCNA pošto je Kim održao plenarnu sjednicu Centralnog komiteta Radničke stranke u petak.

Poligon Pyunggye-ri u sjevernom dijelu Sjeverne Koreje jedino je poznato postrojenje za nuklearna testiranja na kojem je bilo izvedeno svih šest podzemnih pokusa, a to znači i posljednja, najsnažnija detonacija u rujnu, piše Reuters.

Pročitajte više