Plenkovićev savjetnik Fuchs: Nitko neće djecu učiti da je Zemlja ravna ploča

Foto: NASA/HRT

PRVI sastanak Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme održat će se početkom sljedećeg tjedna, najavio je u subotu posebni savjetnik predsjednika vlade za koordinaciju rada ERS-a Radovan Fuchs.

"Imat ćemo početkom sljedećeg tjedna prvi sastanak ERS-a, kako bi se u prvom redu upoznali svi članovi skupine koji su izabrani javnim natječajem te kako bismo već otprilike podijelili prve zadatke", istaknuo je Fuchs u emisiji Hrvatskoga radija Intervju tjedna.

Dodao je i kako se može očekivati da će Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije sljedećega tjedna konačno prihvatiti Akcijski plan provedbe Strategije, koji je preduvjet za razgraničavanje zadataka pojedinih tijela previđenih Strategijom i kojima se definira obim posla.

Ako Akcijski plan slučajno i ne bude donesen, "to nas neće priječiti da nešto ne počnemo raditi, da ERS krene s određenim zadacima", rekao je Fuchs.

"Svjetonazorska pitanja sad treba ostaviti po strani"


Poručio je da bez nastavnika i učitelja i najbolje sastavljena reforma pada. "Biti učitelj i nastavnik nije zanimanje nego poziv", odgovorio je na pitanje hoće li nastavnici imati volje još jednom se uključiti u reformu.

"Oni će se uključiti s entuzijazmom, ako ih se motivira i vrati im se dostojanstvo", dodao je.

Svjetonazorska pitanja, smatra Fuchs, u ovom trenutku treba ostaviti po strani, kako onih 90 posto stvari o kojima se svi slažemo ne bi čekalo. "I svjetonazorska pitanja trebaju se raspraviti, ali svima mora biti jasno da nitko u školama neće učiti djecu da je Zemlja ravna ploča", rekao je.

Pročitajte više