Tisuće učenika na ulicama SAD-a, traže strože zakone za oružje

Foto: Getty 

TISUĆE učenika diljem Sjedinjenih Država danas su obilježile 19. godišnjicu pokolja u srednjoj školi Columbine i jedinstveno pozvale političare da zakonom ograniče kupnju i posjedovanje vatrenog oružja. 
 
Organizatori su najavili da očekuju odziv 2600 škola i institucija, a prosvjed je počeo minutom šutnje za žrtve srednje škole Columbine.
 
 
 
 
Mnogi sudionici nosili su odjeću narančaste boje koja je postala zaštitni znak pokreta protiv nasilja vatrenim oružjem te transparente s porukama poput "Trebao bih se brinuti zbog ocjena, ne pištolja".
 
Učenici su prekinuli nastavu diljem SAD-a: u New Yorku, Detroitu, zatim Washingtonu gdje su pred Bijelom kućom prosvjedno sjedili dok su javno čitana imena žrtava nasilja.   
 
 
 
 
Jedna osoba u pucnjavi ranjena i jutros
 
Dvojica polaznika viših razreda srednje škole Columbine ubili su 20. travnja 1999. 12 učenika i nastavnika, a zatim su počinili samoubojstvo. Od tada su se slični pokolji u školama događali diljem SAD-a. 
 
U najnovijoj epizodi nasilja u srednjoj školi jedna je osoba ranjena jutros, a osumnjičeni je u pritvoru pošto je pucao u srednjoj školi Forest u okrugu Marion u saveznoj državi Floridi.
 
Drugi najveći pokolj u javnoj školi u američkoj povijesti dogodio se u Parklandu (savezna država Florida) 14. veljače kada je ubijeno 17 osoba i bio je okidač za osnutak nacionalnog učeničkog pokreta koji traži okončanje nasilja vatrenim oružjem kroz pooštrenje zakona o nošenju i prodaji oružja. 
 
 

  
Nastavljaju s prosvjednim marševima
 
Predviđeno je da učenici raznim akcijama pozovu zastupnike da djeluju. Sugerirano im je da nastave prosvjedne marševe, da obilaze urede lokalnih zastupnika u Kongresu, održavaju govore te izravno utječu na birače. 
 
Prosvjedi danas održani su ni mjesec dana nakon sličnih prosvjeda učenika iz 3000 škola pod nazivom #ENOUGH National School Walkout i nakon okupljanja diljem SAD-a 24. ožujka pod nazivom Hod za naše živote. 
 
 
  
U SAD-u je lobi za pravo na nošenje vatrenog oružja vrlo snažan, a obećava da će učiniti sve da se usprotivi izmjeni zakona o oružju.
 
Dudley Brown, predsjednik ogranka Nacionalnog saveza za pravo na vatreno oružje za državu Colorado, rekao je da učenici žele "potpunu zabranu vatrenog oružja" i poručio: "Usprotivit ćemo im se na svakom koraku."

Pročitajte više