Milorad Dodik prodaje avion

Foto: Hina

ZRAKOPLOVNI servis Republike Srpske, kojim upravlja predsjednik tog entiteta u BiH Milorad Dodik, donio je odluku o prodaji jednog od dva aviona u vlasništvu RS.

Za prodaju aviona registarskih oznaka E7-SBA, koji je proizveden 1980. godine, s osam sjedišta, određena je najniža početna cijena u iznosu od 318 tisuća konvertibilnih maraka, odnosno milijun i 200 tisuća kuna, a avion će biti ponuđen na javnoj usmenoj licitaciji. Ova odluka je objavljena u Službenom listu RS, piše Klix.ba.

Piše i da je prije nekoliko godina isti avion bio u prodaji, a tada je početna cijena iznosila neusporedivo više, blizu 1,5 milijuna konvertibilnih maraka, no zainteresiranih kupaca nije bilo.

Razmišljali da ga stave u muzej pa ga ipak odlučili prodati

Direktor Zrakoplovnog servisa Republike Srpske Sreten Ilić za Klix.ba je potvrdio da se avion ponovno prodaje.

"Radi se o starom avionu koji nije aktivan već skoro deset godina. Razmišljali smo da ga damo u muzej ili da ga stavimo pred neku ustanovu, ali onda smo odlučili da ga prodamo", izjavio je Ilić.

Nakon incidenta u vezi sa Cessnom C-500, kada su najviši dužnosnici RS 2006. godine prinudno sletjeli, avion je odvezen u Njemačku na remont. Nakon desetina tisuća konvertibilnih maraka potrošenih na skladištenje i održavanje ovog aviona, odlučeno je da se proda s obzirom na to da se avion više ne može koristiti. Cijena remonta nikada nije objavljena.

Avion, koji je 1999. godine vraćen iz Beograda, gdje je bio od početka rata, može se pogledati na Aerodromu Banja Luka 10. svibnja 2018. godine u 10 sati, a licitacija će biti održana istog dana u 13 sati.

Ako nitko na licitaciji ne ponudi cijenu za pet posto višu od utvrđene najniže početne prodajne cijene, smatrat će se da ta licitacija nije uspjela te će se ponoviti.

Inače, vlada RS je prije toga odlučila za pet milijuna dolara kupiti moderniju Cessnu, tip C-525 koji se koristi i danas i koji je više puta bio tema medija u BiH s obzirom na to da se prošle godine vladinim avionom letjelo na ljetovališta u Grčku, Hrvatsku, ali i druga odredišta koja nisu bila najavljena među službenim putovanjima predstavnika vlade i predsjednika RS.

Pročitajte više