USKOK će se žaliti na obustavu postupka protiv Lucića zbog nuđenja mita novinaru

Foto: Hina

USKOK je najavio žalbu na odluku osječkog Županijskog suda koji je nepravomoćno obustavio postupak protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića zbog optužbi za davanje mita novinaru Dragi Hedlu.

Sudsko optužno vijeće je, razmatrajući optužnicu, nakon zasjedanja i glasanja nepravomoćnim rješenjem obustavilo kazneni postupak protiv Lucića "jer djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo".

Kako će USKOK podnijeti žalbu, konačnu odluku donijet će Vrhovni sud.

USKOK je u ožujku podigao optužnicu protiv Lucića zbog sumnje da je 26. srpnja prošle godine u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Tužiteljstvo Lucića tereti da je novinaru Hedlu rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju radi te da novac "nije u pitanju", a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile objavljene.

Istraga protiv Lucića pokrenuta je nakon što je saborsko Mandatno-imunitetsko povjerenstvo u rujnu prošle godine jednoglasno Luciću skinulo zastupnički imunitet te dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka. No istraga je postala pravomoćna tek krajem studenoga nakon žalbe USKOK-a i odluke Izvanraspravnog vijeća, jer je sudac istrage ranije tvrdio da Hedl nema status odgovorne osobe, odnosno da nema kaznenog djela.

Pročitajte više