Njemačka očekuje rast BDP-a od 2,2 posto u ovoj godini

Foto: Hina/EPA

 
RAST njemačkog gospodarstva u prvom bi kvartalu mogao usporiti, no uzlazni trend u najvećem europskom gospodarstvu ostaje robustan i široko raspoređen zahvaljujući snažnoj domaćoj i stranoj potražnji, objavilo je tamošnje ministarstvo financija.
 
Njemačko gospodarstvo u četvrtom je tromjesečju 2017. godine ojačalo 0,6 posto prema prethodna tri mjeseca i bilježi uspon aktivnosti najvećim dijelom podupiran osobnom potrošnjom. U proteklim mjesecima dodatni su pokretači bili ulaganja kompanija i izvoz.
 
"Gospodarski pokazatelji signaliziraju blago slabljenje dinamike rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na početku godine", objavilo je ministarstvo financija u mjesečnom izvješću, izdvajajući među razlozima neočekivano slabu industrijsku proizvodnju u veljači.
 
"Gospodarski uzlet u Njemačkoj ostaje ipak robustan i naveliko podupiran vanjskim i domaćim čimbenicima", zaključuje ministarstvo.
 
Očekuju rast BDP-a u ovoj godini od 2,2 posto
 
U prva tri mjeseca ove godine porezni prihodi savezne vlade i 16 regionalnih država porasli su za 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pokazuju podaci ministarstva. To je više-manje u skladu s njihovom projekcijom za cijelu godinu od 4,2 posto.
 
Njemačka vlada sljedeći će tjedan ažurirati projekcije rasta za 2018. godinu. U siječnju je projicirala rast BDP-a od 2,4 posto za ovu godinu.
 
Vodeći njemački ekonomski instituti u četvrtak su objavili da očekuju u ovoj godini rast od 2,2 posto, te od dva posto u 2019.

Pročitajte više