HAC kaže da je na autocesti gomila radova, cijene se nisu sjetili spustiti

Ilustracija: FaH

HRVATSKE autoceste su se danas oglasile priopćenjem u kojemu su izvijestile o intenzivnom izvođenju radova redovnog održavanja autocesta. Poručili su kako su u tijeku radovi na gotovo 30 dionica autocesta.


"Hrvatske autoceste d.o.o. u svrhu pripremljenosti autocesta za predstojeću turističku sezonu i povećan intenzitet prometa te očuvanja visokog stupnja sigurnosti prometa autocestama i samih korisnika, intenzivno izvode radove redovnog održavanja autocesta. Sigurnost korisnika na autocestama je prioritet s toga je naglasak upravo stavljen na održavanje infrastrukture. Zbog prometnog opterećenja nužno je održavanje kolnika i opreme autoceste zbog čega će HAC ove godine u sklopu programa održavanja uložiti oko 390 milijuna kuna kako bi održao visok stupanj standarda sigurnosti i pripremio dionice za nadolazeću sezonu.

U tijeku su radovi na gotovo 30 dionica autocesta, a obuhvaćaju radove obnavljanje vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, košnja trave, sanacija kolnika i objekata, ispitivanje funkcionalnosti  tunelskih sustava, uređenje odmorišta i naplatnih postaja. Navedeni radovi izvode se u sklopu redovnog i izvanrednog održavanja svih dionica kako bi HAC što spremnije dočekao glavnu turističku sezonu u vrijeme najvećeg prometa", poručili su iz HAC-a.

Dio radova izvodi se i vikendom

Iz HAC-a su poručili i kako se dio radova na dionicama na kojima je intenzitet veći preko tjedna odvija vikendom.

"Godišnje dionicama HAC-a prometuje više od 40 milijuna vozila, a prema rezultatima istraživanja 85% dolazaka turista ostvareno je cestovnim prijevoznim sredstvima. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 18,5 milijuna stranih gostiju.

U zonama radova želimo osigurati maksimalnu protočnost prometa. Na pojedinim dionicama, gdje je veći intenzitet prometa tijekom radnog tjedna, radovi se izvode tijekom vikenda, kada je intenzitet prometa manji čime bi se korisnicima, koji ove dionice koriste za dnevnu migraciju, olakšalo i uštedjelo vrijeme.

U takvim slučajevima na dnevnoj bazi mijenja se privremena regulacija prometa na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, dionica Rugvica - Ivanić Grad na radovima sanacije mosta Ivanić Grad, kao i na autocesti A4 Zagreb - Goričan, zbog radova na sanaciji zapadnog nadvožnjaka preko željezničke pruge kod Kraljevačkih Novaka", dodali su iz HAC-a.

Sve korisnike pozvali na razumijevanje zbog mogućih gužvi


U svojem priopćenju poručili su kako su, prema nedavno provedenom istraživanju, hrvatske autoceste jedne od najboljih u Europi. Osim toga su sve koji će biti zahvaćeni prometnom gužvom zbog održavanja autocesta zamolili za razumijevanje.

"Želimo istaknuti kako je nedavno provedena studija Prometnog fakulteta u Zagrebu pod nazivom 'Sigurnost na autocestama' čiji rezultati pokazuju da imamo jedne od najboljih autocesta u Europi koje nude adekvatnu sigurnost čijim se korištenjem na vrlo brz način može stići na željeno odredište. Također, studija je pokazala da 96 % mreže autocesta ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, dok samo 4 % dionica ima srednje nisku stopu, što pokazuje izuzetnu sigurnost svih sudionika u prometu autocestama. Srednje visoku i visoku stopu nema niti jedna dionica.

Podsjećamo da se radovi mogu izvoditi u vrlo kratkom vremenskom periodu od cca 4 mjeseca obzirom na relativno kratak vremenski period u kojem je moguće organizirati izvođenje radova (između zimskog održavanja i početak turističke sezone, te nakon turističke sezone i početka zimskog održavanja). Svjesni smo činjenice da u situacijama pojačanog prometa radovi znatno utječu na protočnost, te samim time ponekad i na duljinu putovanja, te i ovim putem pozivamo korisnike na razumijevanje te da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije u zoni radova", zaključili su iz HAC-a.

Cijene cestarina su ostale iste.

Pročitajte više