NATO se konačno seli u novu zgradu, vrijednu više od milijardu dolara

Foto: Hina/EPA

GODINU dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump pompozno otvorio novo, milijardu dolara vrijedno sjedište NATO-a, službenici Saveza napokon su se počeli useljavati u novu zgradu, napuštajući staru iz 1960-tih koja je za nevremena prokišnjavala.
 
Dva desetljeća projektiranja, izgradnje i dodatna godina odgode zbog tehničkih problema sada je iza zapadnog saveza.
 
Nova zgrada, isti problemi Saveza
 
Međunarodno osoblje i 29 veleposlanstava trebali bi useliti do sredine lipnja, uoči ministarskog sastanka i dvodnevnog summita u srpnju na kojem se očekuje Trump, kažu dužnosnici.
 
No iza ušminkane staklene fasade članice NATO-a suočavaju se s istim starim problemima, uključujući kako se nositi s agresivnom Rusijom i urediti kolektivnu obranu u Europi.
 
Do useljenja je trebalo doći ubrzo nakon 25. svibnja 2017. i posjeta Trumpa te ostalih zapadnih čelnika. Trump, bivši nekretninski magnat, za zgradu vrijednu 1.45 milijardi dolara rekao je da je predivna, ali i dodao da nije pitao koliko je stajala.
 
 
S kašnjenjem se kasni godinu dana
 
Zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller kaže da se s useljenjem kasni godinu dana. "Mislim da to i nije loše s obzirom na toliko velik projekt", rekla je novinarima i priznala da joj je ured u staroj zgradi prokišnjavao tijekom nedavnih snježnih oluja.
 
Ukupno 42.000 službenika radit će u poslovnim prostorima približno iste veličine kao što je stožer UN-a u New Yorku. No zbog belgijskih urbanističkih pravila sjedište NATO-a visoko je samo 32 metra.
 
NATO je 1999. odlučio da mu treba novi stožer jer je postojeći i zamišljen kao privremeni. Izgrađen je u žurbi, kada je Savez morao napustiti Pariz pošto se Francuska 1966. povukla iz vojnog zapovjedništva.
 
Kao podsjetnik da je Savez nastao tijekom Hladnog rata, u novom su sjedištu dva betonska panela od dijelova Berlinskog zida.
 
Izložen je i dio konstrukcije sa 107. kata jednog od blizanaca u New Yorku srušenih u terorističkom napadu 11. rujna 2001., jedinog događaja zbog kojeg je NATO aktivirao klauzulu o kolektivnoj obrani.  

Pročitajte više