NAPETO NA PACIFIKU Kineski ratni brodovi presreli australske

Screenshot: Youtube (Ilustracija - fotografija ne prikazuje događaje iz teksta) 

PREMIJER Australije Malcolm Turnbull poručio je da mornarica njegove zemlje ima pravo ploviti Južnim kineskim morem, nakon što su lokalni mediji izvijestili da je kineska mornarica presrela tri australska ratna broda prošlog vikenda.
 
Dok su tri australska broda prema Vijetnamu plovila ovim vodama, koje su predmet užarenog spora Kine i brojnih drugih azijskih zemalja, mornarica kineske Narodne armije oslobođenja konfrontirala ih je, javila je australska javna televizija ABC.
 
ABC je prenio izjavu neimenovanog australskog obrambenog dužnosnika da je ''komunikacija s Kinezima bila pristojna, ali čvrsta''. 
 
Premijer Turnbull: Imamo pravo navigacije kroz Južno kinesko more
 
Premijer Turnbull je trenutno u Londonu na sastanku šefova država Commonwealtha, gdje je odbio potvrditi ili opovrgnuti ovu vijest. ''Sve što mogu reći je da Australija zadržava i prakticira svoje pravo navigacije kroz svjetske oceane, uključujući Južno kinesko more'', poručio je znakovito novinarima.
 
Kinesko ministarstvo obrane potvrdilo je u današnjem priopćenju da se incident dogodio, ali u isto vrijeme opovrgnulo verziju događaja iz australskih medija. ''Kineski mornarički brodovi susreli su australske ratne brodove 15. travnja. Pri komunikaciji s australskim brodovima, kineski brodovi koristili su profesionalni jezik, a njihove operacije bile su profesionalne i sigurne, u skladu sa zakonom i regulacijama'', tvrdi kinesko ministarstvo.
 
''Australske obrambene snage nastavljaju robusni program međunarodnog angažmana sa zemljama u Južnom kineskom moru i oko njega već desetljećima'', komentiralo je australsko ministarstvo obrane za CNN, potvrđujući da su brodovi plovili navedenim vodama, ali odbijajući komentirati njihove ''operativne detalje''. 
 
Sve veće tenzije između Kine i Australije
 
Dotični australski brodovi trenutno su u trodnevnom ''posjetu dobre volje'' u Ho Chi Minh Cityju u Vijetnamu. 
 
Iako su kineski vojni avioni u prošlosti već nekoliko puta presreli australske, ovo je bio prvi poznati slučaj presretanja brodova. Regionalni sigurnosni analitičar i profesor emeritus na Sveučilištu New South Wales Carl Thayer upozorio je za CNN da se radi o ''političkom izazovu i zastrašivanju i da, ako ne odgovorite na izazov, Kina onda može tvrditi da je međunarodna zajednica prihvatila kinesko proglašenje (suvereniteta u tim vodama)''.  
 
Do navodnog incidenta došlo je u trenutku izrazitog zahlađenja odnosa Pekinga i Canberre. Turnbull je i sam priznao to zahlađenje u nedavnom intervjuu za lokalni radio. ''Postoji određeni stupanj tenzija u odnosu koji se pojavio zbog kineskih kritika naših zakona o stranom uplitanju'', rekao je. 
 
Peking, naime, snažno kritizira novi paket australskih zakona koji je donesen u veljači nakon skandala s velikim donacijama kineskih biznismena australskim političarima. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Australiju za ''mentalitet hladnog rata i ideološku pristranost'' i pozvalo je na suradnju.

Pročitajte više