Student preživio mjesec trošeći samo šest kuna na dan, evo kako mu je to uspjelo

Foto: Instagram

ALEKSEJ ZYRYANOV, student sveučilišta u Sankt Peterburgu, odlučio je vidjeti može li preživjeti samo od studentske stipendije koja iznosi 154 kune.

Mjesec dana je živio prateći strogu dijetu i svodeći sve troškove na minimum.

Na tu je ideju došao nakon što je jednom prilikom iz studentske menze doma donio heljdu i jaja u posudi, a prijatelji su mu komentirali da se s takvom hranom može živjeti za oko pet kuna dnevno. Nakon toga, Aleksej je odlučio napraviti eksperiment i vidjeti može li se to zaista provesti.

Njegova stipendija iznosi 154 kune od kojih je izdvojio oko devet kuna za higijenske potrepštine (sapun, toaletni papir, papirnate maramice, pastu za zube, prašak za veš i vlažne maramice).

Nakon toga mu je ostalo oko 144 kune, te je tijekom mjesec dana trošio oko šest kuna dnevno.

Njegovi su dnevni obroci izgledali ovako: za doručak je jeo zobene pahuljice s čokoladom, za ručak jaja i heljdu, ponovno pahuljice za međuobrok, te jaja i kupus za večeru.

Takvom je prehranom u roku mjesec dana izgubio pet kilograma, a pojeo je zobene pahuljice, heljdu, kilo krušaka, 150 jaja, tri čokolade, deset banana i nekoliko mrkvi.

Bitno je napomenuti da stipendija za studente koji dolaze iz siromašnijih obitelji iznosi 345 kuna od kojih 102 troše na pokaz, 30 na telefonske račune i 20 za smještaj. Nakon toga im ostane oko 196 kuna za sve ostale troškove.

"Želio sam svojim primjerom pokazati da se može preživjeti i s vrlo malo novca. Smatram da niski prihodi ne bi trebali spriječiti talentirane mlade ljude da dođu studirati. Mislim da svatko nekoliko mjeseci može izdržati na stipendiji, dok se ne snađe. Ne sugeriram da bi tako trebali živjeti za vrijeme cijelog studiranja", objasnio je Aleksej.  

Pročitajte više